V jízdě nám může zabránit nejen hmyz... přečtěte o tom, jaké výhody nabízejí cyklistické brýle a proč se vyplatí mít je ve svém cyklistickém šatníku.

Každý to zná, během letní odpolední projížďky na kole si užíváme lehkého vánku a obdivujeme úchvatnou přírodu a v tom se nám do očí náhle dostane zbloudilá moucha nebo komár. Tento drobný hmyz dokáže cyklistům znepříjemnit život a připravit je o veškerou radost z jízdy. Navíc je pro naše oči poměrně nebezpečný. Musíte počítat s tím, že pokud nejste schopni cizí těleso z oka odstranit sami, budete pravděpodobně muset vyhledat lékařskou pomoc. Jsou známy i případy, kdy profesionální cyklisté museli přerušit závod, protože jim v oku uvízl malý hmyz.

Nejen hmyz nám může účinně bránit v řízení. Příznivci výkonnostní jízdy, jako je Downhill, MTB a Enduro, se pravděpodobně mnohokrát museli vypořádat s těžkým blátem nebo prachem, který se dostával zpod kol ostatních závodníků.

Proč ochrana očí tak důležitá a jak je při jízdě na kole správně chránit?

Oči jsou nejcitlivější a nejzranitelnější orgán, a proto je velmi důležité je chránit. Při jízdě na kole, ať už rekreační nebo závodní, se k ochraně očí používají cyklistické brýle. Dnes bych se rád na tuto tématiku podíval blíže a představil Vám 7 výhod cyklistických brýlí.

Cyklistické brýle FUNN SOLJAM s výměnnými skly černé čiré/modré



Cyklistické brýle jsou vedle přilby jedním ze základních prvků zajišťujících bezpečnost cyklisty. Ačkoli je používají především vyznavači rychlejších forem jízdy, lze je úspěšně používat i pro běžnou cyklistiku. Hlavní výhody brýlí jsou:

1. Solidní ochrana

Cyklistické brýle na rozdíl od klasických brýlí nabízejí mnohem větší ochranu díky svému lépe padnoucímu tvaru a pevnější a objemnější konstrukci. Brýle chrání také oblast kolem očí a v kombinaci s celoobličejovou přilbou úspěšně chrání celou hlavu. (naši nabídku celoobličejových přileb najdete ZDE)

2. Integrace s helmou

Cyklistické přilby a brýle představují dokonalou kombinaci. Díky speciálním úchytům lze brýle bezpečně a prakticky připevnit k helmě. Před nákupem brýlí se ujistěte, že jsou kompatibilní s vaší helmou. O tom, na co dalšího se při výběru brýlí zaměřit, budu psát později v tomto článku.

3. Ochrana proti UV záření



Mnozí z nás často zapomínají, na škodlivé účinky ultrafialového záření na naše oči. Během jízdy na kole jsme slunečnímu záření vystaveni neustále, a tedy UVA, UVB a UVC záření. Dlouhodobé účinky takové expozice zahrnují nevratné poškození , které přispívá k závažným očním onemocněním. Většina cyklistických brýlí (možná kromě těch nejlevnějších) poskytuje ochranu proti hlavním typům škodlivého záření: UVA, UVB, UVC. V praxi je nejlepší hledat brýle s označením UV400 (takový filtr poskytuje plnou ochranu) nebo s označením 100% UVA,UVB,UVC protection.

4. Ochrana proti prachu, blátu a hmyzu


Některé cyklistické brýle poskytují 100% ochranu před vniknutím cizích předmětů do očí. Poradí si s drobným hmyzem i těžkým bahnem. Rád bych zmínil také fakt, že některé modely brýlí jsou vybaveny tzv. strhávačkami. Jedná se o strhávací fólie. Velmi často se používají v motoristických sportech - motokrosu nebo na ploché dráze. Když se sklo silně zašpiní, jednoduše stačí zatáhnout za boční stranu jednoho z těchto odtrhávacích prvků a strhnout jej.

5. Vyměnitelné skla


Cyklistické brýle mají kromě strhávacích prvků obvykle také plně vyměnitelný zorník. Pokud se sklo po nějaké době poškrábe, můžeme si díky tomuto řešení koupit druhé a jednoduše ho vyměnit. Navíc díky různým odstínům těchto čoček lze rychle přizpůsobit své vidění venkovním podmínkám. Pokud slunce svítí silně, můžeme použít tmavší skla, a naopak, pokud je pohybujeme v temném prostředí, můžeme použít zlatá, jantarová, případně oranžová skla.

100% vyměnitelné sklo do brýlí ARMEGA (Red Mirror) STO-51040-003-02

6. Brýle nejen na kolo

Cyklistické brýle jsou univerzální. Můžete je bez problémů používat (i přilbu) v zimě. Jste-li zároveň fanoušky zimních sportů, nic Vám nebrání používat některé cyklistické brýle na lyžování na sjezdovkách. Díky tomuto řešení můžete ušetřit peníze.

7. Lepší přizpůsobení, stabilita a pohodlí


Některé cyklistické brýle (zejména ty na Enduro, Downhill atd.) jsou rozhodně pohodlnější než obyčejné brýle, díky upevnění na helmu se nemusíme bát, že nám spadnou ve chvíli, kdy to nejméně čekáme. Jsou také mnohem pohodlnější a lépe sedí na obličeji.

Jaké brýle na kolo? Na co se mám při nákupu zaměřit? - několik praktických rad:

- Při výběru cyklistických brýlí věnujte pozornost především jejich velikosti - rozlišujeme malý rám (pro menší obličeje), střední a velký rám (pro větší, oválnější obličeje)


- Nekupujte levné brýle, jejich kvalita obvykle bývá na velmi špatné úrovni. Před nákupem si přečtěte recenze na internetu, soustřeďte se zejména na informace ohledně odolnosti skla, větrání nebo pohodlí při nošení. V našem obchodě najdete brýle renomovaných značek, jako jsou 100%, GIRO nebo CAIRN.


-Pokud si plánujete kromě brýlí koupit také helmu, zkontrolujte, zda jsou kompatibilní. Většina z nich je univerzální, ale může se stát, že díky unikátní konstrukci nemusí brýle i helma pasovat. Obvykle se prodávají v sadách, které neumožňují výběr jiného vybavení.


- Další funkce, jako je Anti-fog (úprava proti zamlžování), polarizační čočky, technologie Topview a výše zmíněný filtr UV400, jsou každopádně na plus. Vyplatí se hledat brýle, které tyto funkce nabízejí.


- Po nasazení brýlí pečlivě zkontrolujte, zda vám dobře sedí na obličeji, netlačí vás na nose ani pod očima a zda máte dostatečné zorné pole (jestli není příliš omezeno rámem)


- Zkontrolujte, zda barva brýlí zajišťuje dostatečnou propustnost světla

Jak se starat o cyklistické brýle?



- Aby nám brýle dlouho sloužily, je třeba se o ně řádně starat. - Pokud jsou brýle opatřeny vrstvou Anti-Fog, v žádném případě neutírejte vnitřní stranu brýlí. Pokud tak učiníte, vaše cyklistické brýle se začnou mlžit.
- K otření vnější strany skla použijte speciálně navržený měkký hadřík.

 

Shrnutí


Pokud jste fanouškem downhilluu, MTB nebo Endura, pak pro vás budou cyklistické brýle určené pro tento druh cyklistiky tou nejlepší volbou. Takové brýle Vám zajistí vysokou úroveň bezpečnosti, komfort, a pokud v zimě rádi lyžujete na svahu, potom koupí cyklistických brýlí zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Podívejte se na celou naši nabídku cyklistických brýlí - >

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.