Cyklistické výlety jsou způsob, jak si užít počasí, strávit čas aktivně, strávit čas s rodinou a objevit zajímavá místa v okolí. Cestování na dvou kolech může přinést spoustu skvělých vzpomínek. Aby k tomu však došlo, je nutné dbát na bezpečnost při jízdě. Poradíme, jak na to a na co si dát zvláštní pozor.

Bezpečně na výlet na kole

Cyklistika je oblíbeným způsobem trávení volného času a dávky fyzické aktivity. Bez ohledu na to, kde se pohybujeme -na cyklostezkách, ve městě, v ulicích - starej se především o sebe bezpečnostní.

CYKLISTICKÁ PŘILBA - je opravdu nutná?

Jízda v cyklistické helmě v některých zemích je to nejen standard, ale i povinnost. Cyklistické přilby ve většině zemí jsou vyžadováno pro děti.

Jaká je situace v Polsku? Na ulicích a cyklostezkách můžete potkávat stále více uvědomělých cyklistů, kteří léčí cyklistická helma jako základní prvek vaší výbavy. Jeho práce je bezpečnostní v případě jakýchkoli nehod. Cyklistická helma snižuje riziko poškození lebky například v případě pádu. Takové poškození může být smrtelné. V současné době výrobci nabízejí různé modely, které nejen ochrání hlavu, ale také skvěle vypadají.

Kromě helmy sáhnou i někteří cyklisté jezdící v náročných podmínkách chrániče loktů a kolen.

Odrazky a osvětlení jízdního kola, tedy být viditelné na silnici

Jsou také prvkem výbavy, který zvyšuje bezpečnost cyklistů na silnicích reflektory a osvětlení. Někteří se nastěhují reflexní vestyjiní se rozhodnou menší reflexní prvky. Odrazky zviditelní cyklistu na vzdálenost cca. 150-300 metrů. V případě silné lampy tato viditelnost může být rovnoměrná 1 kilometr. Řidič si díky tomu dokáže všimnout jiného účastníka provozu na větší vzdálenost.

Silná světla na kolo jsou také perfektní během dne, zlepšují viditelnost a bezpečnost cyklisty.

Důležitá je také ochrana před sluncem

Za slunečných dnů se vyplatí dbát i na další aspekt bezpečnosti, kterým je ochrana proti slunečnímu záření. Zejména při dlouhých cestách na plném slunci se doporučuje používat krémy s vysokým filtrem SPF 30 nebo 50. Vyhnete se tak nepříjemnému spálení sluncem. Aby se naše oči příliš rychle neunavily, budou se hodit i cyklistické brýle nebo brýle, které kromě ochrany před sluncem poskytnou ochranu před prachem a větvemi.

Lékárnička - nejen na dlouhé cesty

Vybavit se také vyplatí malá lékárnička se základním vybavením. Cyklistika může mít za následek drobné řezné rány nebo oděrky. Je dobré vzít si s sebou na výlet dezinfekční ubrousky a náplasti s obvazem.

Cyklistický výlet s dětmi

Mnoho rodičů chce ve svém dítěti vštípit vášeň pro jízdní kola již od útlého věku. Když se vydáte na výlet s nejmladšími, vyplatí se dodržovat pravidlo: dospělý-děti-dospělý. Dospělí by měli formaci zahájit a uzavřít, pak mají plnou kontrolu nad jednáním svých dětí.

Pro výlety na kole s dětmi se doporučují i ​​trasy, kterými vedou cyklostezky. Doporučuje se vyhýbat se frekventovaným silnicím.

Základní principy bezpečné jízdy na kole

Bezpečnost při výletech na kole také pomůže zajistit:

  • pravidelné prohlídky jízdních kol – zvláště před delší cestou je důležité zkontrolovat technický stav brzd, pneumatik, správnou funkci osvětlení a uchycení dětských sedaček,

  • signalizační manévry – mnoho cyklistů stále zapomíná na to, jak důležité je signalizovat odbočení nataženou rukou, zatímco při míjení jiných cyklistů se někdy vyplatí mít zvonek,

  • odpočinek – delší cyklistické trasy vyžadují přestávky na nadechnutí a nabrání sil na zbytek cesty.

Aby byla jízda na kole potěšením, v souladu se zásadou „prevence je lepší než léčba“ stojí za to pamatovat si základní pravidla bezpečnosti silničního provozu. Není to jen péče o vhodné oblečení a doplňky, pravidelná kontrola jízdních kol, ale také zodpovědný pohyb - jak na cyklostezkách, tak na silnicích.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.