Bikepacking je řešením pro lidi, kteří milují výlety na kole a zároveň oceňují minimalismus. Kolo je dopravní prostředek, který vám umožní dostat se do těžko dostupných míst. Je skvělým společníkem na výlety do hor, lesů nebo mezi jezera. Co je to vlastně bikepacking?

Co je bikepacking?

Móda pro bikepacking se zrodila v USA. Tento trend vznikl z dálkové horské soutěže tzvsebepodporné závody. Nezbytnost je matkou vynálezu - na trasu jste si mohli vzít jen jednoduché kempingové vybavení v taškách, které nebránilo bezpečnému pohybu v horském terénu.

Jednoduše řečeno, bikepacking je cestování na kole s malými, lehkými zavazadly. Použití speciálního bikepacking bagu to umožňuje dvoukolka zůstává ovladatelná, avnímaná zátěž je malá. To zase usnadňuje pohyb i v těžkém terénu – nezpevněné horské stezky nebo lesní cesty.

Bikepacking je nejen menší hmotnost zavazadel, ale také lépe rozložená hmotnost. Tradiční brašny na jízdní kola jsou zpravidla těžší a k jejich montáži je nutný stojan. Jejich velká kapacita - v mnoha situacích je výhodou - ale při výletu v náročném terénu může být překážkou.

Tento způsob cestování je skvělý na krátké i dlouhé vzdálenosti. Menší hmotnost je snazší a snadnější na manévrování s kolem přístup do míst, která se kdysi mohla cyklistům zdát nedostupná.

bikepacking

BLACKBURN Brašna na sedlo na kolo 10,5l OUTPOST SEAT PACK černá BBN-7099765

Bikepacking a tradiční cykloturistika

Při tradiční cykloturistice i bikepackingu můžeme v sedle strávit mnoho dní. Pod názvem bikepacking se skrývá především jízda v terénu – po lesních cestách, horských cestách, štěrkových a kamenitých cestách nebo v divočině. Klasická cykloturistika je naopak zaměřena především na cestování po zpevněných cestách.

Rozdíl je vidět i ve výbavě. V případě bikepackingu je podstatou zabalit příruční zavazadlo do co nejmenší tašky. Tradiční cykloturistika je neodmyslitelně spjata s velkými kufry s velkou kapacitou – často nacpanými „až po okraj“.

Bikepacking se nazývá cyklistikalehký a rychlý – a takový minimalismus často dává mnohem více možností.

Bikepacking bagy - charakteristika

Bikepackingové vybavení má svůj úkol jak co nejefektivněji využít každý dostupný centimetr rámu kola, řídítka nebo prostor pod sedlem. Instalace takových tašek nevyžaduje nosič zavazadel. Proto je ideální pro případ MTB, silniční, krosová a gravel kola.

Bikepacking bagy se vyznačují nízká hmotnost a vysoká pevnost. Nejčastěji jsou vyrobeny zvoděodolný materiál který dobře funguje v deštivém počasí. Důležitým faktorem, kterému je třeba věnovat pozornost, je způsob připojení dalšího vybavení karimatky na spaní nebo trekingové doplňky. Je to další výhoda Modulární design, která zajišťuje možnost přizpůsobení velikosti brašny potřebám uživatele a s ním vezených zavazadel. Po připevnění na kolo by nemělo bránit šlapání.

Také se vyplatí mít tento typ brašny reflexní prvky což zvýší bezpečnost cyklisty při eskapádách po setmění. Cena bikepacking bagů závisí na konkrétním modelu, výrobci a aplikovaných řešeních.

Pojďme se blíže podívat na nejoblíbenější typy tašek na bikepacking.

bikepacking

Rámové tašky

Cyklistické tašky na rám mají obvykle podlouhlý nebo trojúhelníkový tvar a jednokomorové provedení. Rám je dobré místo pro přenášení nejtěžších předmětůprotože je to těžiště kola. Do rámové brašny proto můžete přibalit fotoaparát, turistický vařič nebo rám stanu. Pokud má náš model přídavné kapsy, slouží k přepravě drobných věcí, např. baterky, mapy nebo pumpu na kolo. Je však nutné zvolit takovou brašnu, aby nepřekážela při šlapání.

 

Tašky na řídítka pro bikepacking

Tašky na řídítka mají podlouhlý tvar a na rozdíl od zdání mohou mít opravdu velkou kapacitu. Takovou brašnu lze použít k přepravě spacího pytle a karimatky popř věci, které byste měli mít vždy po ruce. Některé modely jsou navíc vybaveny úchyty pro připevnění dalších zavazadel, například mikiny. Mějte to však na paměti nepokládat těžké vybavení na volant protože to může ztížit manévrování. Zavazadla by měla být namontována poměrně nízko, aby se zachovalo těžiště dvoukolky.

Taška na řídítka bývá vybavena popruhy, které umožňují její správné umístění na své místo. Jsou další výhodou všité manžetyjehož úkolem je znehybnit obsah, což se promítá do jízdního komfortu.

 

sedlové brašny

Pod sedlem je spousta místa, které lze efektivně využít. Bikepacking sedlové brašnyJsou k dispozici v různých velikostech - od malých až po opravdu prostorné. Takže se to sem vejde hodně zavazadel. Výhodou jsou různé typy přezek, popruhů a expanderů, které umožňují připevnit další vybavení. Brašny tohoto typu se montují na sedlo. Stabilitu celé konstrukce lze zvýšit speciálním rámem instalovaným na sedlovku kola.

Sedací vaky při šlapání nepřekáží. Neměly by se do nich ale balit těžké předměty, protože to může nepříznivě ovlivnit ovladatelnost dvoukolky.

 

Batoh na cyklistiku

Pokud jsou stále obavy, že samotné bikepacking bagy nestačí, stojí za zvážení i nákup speciální cyklistický batoh. V tomto případě se můžete rozhodnout pro model o kompaktní designkteré se přizpůsobí tělu a nebudou bránit v řízení.

Je to pohodlné řešení, zvláště když se pro to rozhodneme hydratační batoh. Odpadá nutnost sundávat ruce z volantu za jízdy, což je důležité zejména při projíždění náročným terénem. Do batohu můžeme zabalit šikovné věci. Budou další výhodou vnější kapsy což usnadní rychlé dosažení nejnutnějších předmětů – a bez zastavení jízdy.

 

Bikepacking si získal oblibu díky možnosti dostat se na kole s malým zavazadlem do míst, která byla dosud vyhrazena pouze pro pěší turistiku. Tento trend je oceňován při kratších i delších cestách. Základem je však správný výběr tašek a myslet na svá zavazadla – jste si jisti, že vše, co si chcete vzít s sebou, je při cestování nezbytné?

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.