Batoh na kolo nebo batoh? co je lepší?

Cyklistika má mnoho výhod. Pozitivně působí na obranyschopnost organismu, srdeční výkonnost, štíhlou linii a uvolněnou mysl. Se správně zvoleným vybavením si můžeme dovolit jezdit na kole po celý rok. Pak byste se měli postarat o správnou ochranu a výběr kol oblečení pro konkrétní sezónu. Mnoho milovníků cyklovýletů zahajuje sezónu se začátkem nového roku, ještě když za oknem sněží.

CO LZE POUŽÍT NA TRASE?


Každý výlet na kole od nás vyžaduje náležitou přípravu. Ani na kratší vzdálenosti si nikdy nemůžeme být jisti, co se s námi stane. Co se bude hodit na cestách? Určitě voda nebo izotonický nápoj, náhradní duše, pumpa, peníze a samozřejmě elektronické vybavení. Otázka zní – kam to všechno dát? Řešení je mnoho, ale jisté je, že na kolo se vyplatí vzít batoh nebo ledvinku.

BATOH NEBO TAŠKA?


To jsou dvě řešení, která si po sesednutí z kola můžeme efektivně vzít s sebou. To je důležité, protože při výletech na kole většinou chceme mít také možnost prozkoumat okolí, tedy slézt z kola.

Bereme s sebou batoh na kolo nebo ledvinku, která zaručuje bezpečnost našich cenných věcí a vybavení. Tato možnost by měla být důležitá i pro ty, kteří míří přímo do cíle. Vždy se může stát, že se rozhodneme zastavit na prodejně nebo nás k tomu donutí nějaká jiná potřeba. Jedná se tedy nejen o velmi praktická, ale i bezpečná řešení, která se při cyklovýletech volí nejčastěji a nejčastěji.

BATOH NA KOLO


Pokud uvažujete o koupi batohu, pamatujte, že by to měl být batoh na kolo. Tento věnovaný cyklistice má funkce, které budou v případě klasických modelů chybět. Tím je mimo jiné materiál výroby a jeho vhodné profilování. Tento batoh bude mít
speciálně připravené přihrádky a upgrady. Příslušenství v nich přepravované bude bezpečně a stabilně uspořádáno. Samotný materiál bude prodyšný, což nám zajistí pohodlí při jízdě. Některé modely mají přihrádky na notebook nebo jiná elektronická zařízení, která se skvěle hodí pro jízdu ve městě, cestování do práce nebo kanceláře.

Dalším aspektem, který se objevuje zejména v souvislosti s celoročním ježděním, je voděodolnost. Batoh, který bude odolný proti dešti a sněhu, zajistí bezpečnost věcí přenášených v něm.

Do středně velkého batohu by se měla bez problémů vejít láhev s vodou (v nepřítomnosti
prostor pro láhev s vodou), powerbanku, peněženku, doklady, svačinu a sadu na opravu (klíče, duše, pumpa). Vyplatí se také mít s sebou něco odolného proti dešti, tento typ bundy nebo pláštěnky, neměl by zabírat příliš místa a může se ukázat jako velmi užitečný. Jelikož je batoh na našem těle dobře viditelným prvkem, vyplatí se k němu přidat i malou odrazku, která zaručí naši bezpečnost.

CYKLISTICKÝ BATOH S HYDRAPY BATOHEM?

Na trhu najdeme i cyklistické batohy se speciálně zabudovaným vodním vakem. V tomto typu batohu sice bude méně místa, ale má ještě jednu výhodu – vodu můžete pít i za jízdy. Není tedy třeba shánět lahev nebo láhev s vodou, což může být při jízdě velmi nepohodlné. Většina hydratačních zábalů je navržena tak, aby unesla váhu vody a přesto vás udržela v pohodlí. Čím méně vody do nádoby nalijeme, tím více místa budeme mít v batohu. Je to dobrý způsob, jak upravit množství vody podle vašich potřeb.


Batoh na vodní měchýř je extrémně ekologické řešení. Nádrž v něm je opakovaně použitelná a poměrně snadno se udržuje v čistotě. Vzhledem k tomu, že hydratace je při fyzické námaze nesmírně důležitá, stojí za zvážení výběr správného řešení, díky kterému si ji zapamatujeme. Pro některé cyklisty může být batoh velkým problémem
nepohodlí při jízdě, protože se nachází na celé ploše zad, což je zvláště v létě silně cítit.

Cyklistický batoh ZEFAL s hydratačním rezervoárem enduro černo-červený ZF-7165

TAŠKA NA KOLO

Alternativou k tomuto řešení je ledvina. Je to druhé řešení, které cyklisté zvolili. Ledvina je malá taška obvykle umístěná na bocích. Díky tomu je velmi praktické a rychlé použití.

Perfektní jako schránka na osobní doklady, telefon, powerbanku, sluchátka, peníze nebo brýle. Cenné věci se vyplatí mít přímo u sebe, abyste je nenechali vedle kola nebo v batohu, ze kterého by mohly vypadnout. Obvykle jsou cyklistické ledvinky obohaceny o další kapsy a poutka. Jedná se o velmi chytré a praktické řešení.

I když jsou ledviny obvykle malé, vznikly i modely, do kterých lze vodní měchu umístit. Jedná se o mimořádně šikovnou variantu, která nezatěžuje naše ramena a neomezuje v pohybu.

Vodní měchýř v ledvinách pojme až 3 l.

Doporučuje se však neplnit až po okraj, většinou stačí 1 litr na krátké vyjížďky nebo trasy, kde můžeme pravidelně doplňovat vodu. Celá konstrukce ledvinky je kompaktnější a není rozprostřena přes záda, na rozdíl od batohu plné velikosti. Může se to zdát jako funkce
převažuje ve prospěch batohu, ale musíte pamatovat na správné umístění ledvinky na našem těle. Aby byla stabilní, musí být dost pevně utažena na našich bocích. Po této bilanci se z dočasné výhody stává remíza. Vzhledem k tomu, že obě tyto věci přiléhají k tělu, stojí za to věnovat pozornost tomu, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Správná tkanina nebude absorbovat pot a během krátké přestávky na trase rychle uschne na slunci.

CamelBak taška na kolo REPACK LR 4 švestka/černé dlaně

Pokud se obáváte, že kapacita takové ledviny je příliš malá, existuje několik triků, které lze použít. Použití popruhu na rámu usnadní připevnění náhradní duše nebo mini nářadí k rámu. Ušetřené místo se bude hodit na energetické tyčinky nebo jiné svačiny. Každá z těchto věcí bude mít své výhody a nevýhody, které se mohou měnit v závislosti na osobě, která je bude používat.

Vyplatí se mít svůj styl, který nám zpříjemní jízdu a my si budeme moci bez problémů užívat ujetou vzdálenost, relaxovat nebo trávit čas s přáteli. Batoh, a to i ten s vodní kůží, bude převládat svými velkými rozměry. Pojme více věcí a nápojů. To vše se projeví na její hmotnosti, která může být nepohodlná a bránit proudění vzduchu na zádech během horkých dnů.

Pokud rádi zachycujeme naše trasy, do batohu se vejde více vybavení a fotografických doplňků. Menší velikost ledvinky není nevýhodou, skvěle se bude hodit na krátké výlety na kole, při kterých nepotřebujeme tolik vybavení a ochrany. Zabere méně místa a nezatíží náš organismus. Dohání batoh s možností umístit do něj vodník.


Výhodou obou produktů je úschova nejdůležitějších věcí (peníze, telefon, doklady) a možnost vzít si je s sebou do prodejny nebo na krátkou procházku bez kola. To zaručuje bezpečnost a praktický, rychlý přístup.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.