Bez ohledu na to, jakou fyzickou aktivitu děláme, systematická hydratace organismu je velmi důležitá. Ať už při jízdě na kole nebo běhu – používání obyčejných lahví může být docela nepohodlné. Dnes navrhneme, které systémy tělesné hydratace budou při cvičení fungovat.

Proč je důležité zůstat během cvičení hydratovaný?

Než se však dostaneme k nejoblíbenějším zavlažovacím systémům, pojďme se na chvíli zamyslet nad dalším problémem. Proč je hydratace těla tak důležitá?

Voda je látka, která je nezbytný pro život. Z velké části se z něj skládá váha lidského těla. Téměř všechny procesy, které probíhají v našem těle, vyžadují přítomnost vody. Je složkou krve, která transportuje kyslík a živiny do buněk. Použití tělesné vody toxiny jsou odstraněny které vznikají v důsledku metabolických změn.

Výsledkem může být i mírná dehydratace svýkonnost a odolnost těla. Navíc se mohou objevit bolesti hlavy a snížená koncentrace. Na procesu se podílí i voda termoregulace. Když tělesná teplota stoupne, tělo se začne potit, čímž se zbaví přebytečného tepla.

Bike láhev na vodu ELITE FLY Teams 2021 Tour de France. Elitní láhve na vodu jsou k dispozici v barvách slavných cyklistických týmů -->

Jak zůstat hydratovaný při cvičení?

Proto je to tak důležité systematické doplňování tekutin během cvičení. Ujistěte se, že máte s sebou během každého tréninku dostatek vody. Bez ohledu na typ činnosti přístup k nápojům by měl být rychlý a snadný. Takže budou kontrolovat cyklistické láhve na vodu, měkké baňky a hydratační zábaly.

Cyklistické láhve na vodu

Umět není to nic jiného než opakovaně použitelná láhev které lze používat dlouhodobě – s výhodou ekologie. Konturovaný tvar zajišťuje nejen bezpečné držení v ruce. Lze jej také přepravovat v libovolném košíku na láhev připevněném k rámu jízdního kola.

Taková láhev se vyznačuje uzávěrem, který se používá pohodlněji než obyčejný uzávěr. Láhev se obvykle vyrábívyrobeno z odolného, ​​ale lehkého materiálu. Vyberte si modely zde neobsahují škodlivé přísady jako je BPA.

Jsou tam lahve s vodou snadno se čistí. Jsou k dispozici ve verzích s různými kapacitami. Některé modely jsou navíc vybaveny tepelná izolace aby nápoj uvnitř zůstal déle studený.

Soft baňka, tedy měkká láhev na vodu

Softflask na láhev na měkkou vodu, který si od konce prvního desetiletí 21. století získává na oblibě. Tento pohodlná alternativa ke klasickým lahvím na vodu. Nejčastěji toto řešení využívají běžci, ale stále ochotnější je využívat i cyklisté.

Měkké baňky vynikají kompaktní rozměry. Jejich výhodou jsou flexibilní stěny. Díky tomu je lze po vypití nápoje srolovat, čímž se sníží množství místa potřebného pro skladování. Obvykle je sběr tekutin možný díky mírně kousání náustku. Některé modely jsou zakončeny speciální trubkou.

Kapacita měkkých baněk je extrémně různorodá. Oni mohou být malé lahvičky s kapacitou 150 ml nebo tak velké lahve o objemu 750 ml. Obvykle jsou tyto typy lahví na měkkou vodu připojeny pro bederní pásy nebo vesty. Nejlepší je rozhodnout se pro softlask o širší plnicí otvorprotože se snáze udržuje v čistotě. Stejně jako lahve na vodu by neměl obsahovat sloučeniny škodlivé pro zdraví.

Hydratační batohy

Jsou řešením, které je s námi již mnoho let kůže. Tento typ struktur si ochotně vybírají cyklisté, běžci a příznivci treku. Výhodou hydratačních zábalů je k pití není třeba používat ruce. To zajišťuje pohodlnou a bezpečnou hydrataci během fyzické aktivity.

Vodní měchy mohou pojmout více vody. Kapacita některých modelů je rovnoměrná 3 litry. Jsou zajímavým řešením dvojité nádrže na vodu, která vám umožní vzít si s sebou dva různé nápoje. Další výhodou je použití izolační materiálykteré chrání obsah před příliš rychlým zahřátím.

Láhve na vodu, stejně jako láhve na vodu a měkké láhve, by neměly obsahovat škodlivé sloučeniny. Vzhledem ke komplikovanějšímu designu se vyplatí vybírat modely s technologiemi, které blokují množení bakterií a déle udržují čerstvou chuť vody. Náplň hydratačního měchýře by měla umožňovat snadný přístup dovnitř - důkladně jej umýt.

Dámský cyklistický batoh Camelbak s 1,5l vodní hydratací

 

Výše jsme popsali nejoblíbenější řešení pro hydrataci během cvičení. Každý by si měl zvolit metodu odpovídající jeho potřebám a fyzické aktivitě. Jednotlivá řešení lze kombinovat, vytvořit sadu pro všechny podmínky a vzít si s sebou různé nápoje.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.