Mnoho cyklistů si jízdu v přilbě spojuje s nepohodlím. Jednou je příliš volná, podruhé zase příliš těsná. Omezuje viditelnost, pohyb hlavy, protože je těžká nebo klouže. Problémem není samotná přilba, ale její výběr

Koupě cyklistické přilby má smysl. Žijeme totiž jen jednou. Podle vědeckých studií snižuje jízda na kole s přilbou riziko zranění hlavy o 85 %. Otázka není, zda helmu potřebujete, ale jakou si vybrat. Následující tipy vám pomohou správně se rozhodnout.

Mnoho cyklistů si jízdu v přilbě spojuje s nepohodlím. Jednou je příliš volná, podruhé zase příliš těsná. Omezuje viditelnost, pohyb hlavy, protože je těžká nebo klouže. Problémem není samotná přilba, ale její výběr. Pokud jste vybrali první lepší cyklistickou přilbu , znamená to, že vám někdo špatně poradil nebo jste nevyužili odborné pomoci. Řeknete si: "Koneckonců, helma mě stejně ve vysoké rychlosti  neochrání před pádem  ani před srážkou s autem.

Ne? 5. srpna 2020, poslední část Tour de Pologne v Katovicích. Při sprintu s naměřenou rychlostí 82 km/h je jezdec Fabio Jakobsen těsně před cílovou čárou zatlačen svým soupeřem do bariér. Fabio utrpěl mnohočetné zlomeniny a poškození patra, takže bylo obtížné ho intubovat, aby vůbec mohl dýchat. Mozek však nebyl nijak poškozen! Proč? Odpověď je samozřejmá, že? Protože měl na hlavě profesionální helmu.

Před čím helma vlastně chrání?

Nemusíte být profesionální cyklista, abyste jste podobně silný náraz zažili i na svém kole. Vždyť auto je těžké a rychle se pohybuje. Rychlost vynásobená hmotností představuje podobnou sílu nárazu, jakou zažil Fabio Jakobsen. I na běžné silnici může být cyklostezka křižující rychlostní komunikaci stejně nebezpečná jako Jakobsenův finiš.

Kromě toho se můžete věnovat jízdě na horském kole - MTB, soutěžní - dirt. Akrobacie a prudké sjezdy s sebou nesou riziko silného nárazu, a to i vícenásobného nárazu do země nebo terénních překážek - obrubníku, stromu. Studie provedená v roce 1989 významnými vědci manželi Thompsonovými prokázala, že cyklisté, kteří nosí helmu, utrpí v případě nehody o 85 % menší zranění hlavy. Proto si musíte koupit přilbu a její výběr uzpůsobit podle své postavy, potřeb, stylu jízdy a typu kola.

Na co si dát pozor při výběru helmy na kolo?

Především se zaměřte na kvalitu přilby. Při hledání správného modelu využijte nabídky autorizovaných prodejců - prodejny jízdních kol, sportovní obchody. Pokud si koupíte přilbu v supermarketu, může být sice hezká a efektní, ale nebude plnit svou základní funkci - chránit vaši hlavu. Tyto modely obvykle nebývají příliš kvalitní. Výrobky značkových firem, které již léta vyrábějí cyklistické přilby, jsou specializované modely pro jízdu ve městě, enduro, MTB nebo silniční jízdu. Profesionální výrobci zohledňují typ materiálu, odolnost nebo způsob pokrytí hlavy.

Navíc dbají na pohodlí uživatele. Profesionální cyklistické přilby mají větrací otvory, jejichž umístění omezuje pocení hlavy. Důležitá je také váha přilby. Příliš těžká přilba může způsobit poranění svalů nebo kostry, zejména u dětí. Proto jsou kvalitní přilby lehké, pohodlné a při nošení si jich téměř nevšimnete. Základní otázka velikosti přilby samozřejmě zůstává.

Jak vybrat správnou velikost přilby?

Rozměry cyklistických přileb udávají výrobci v písmenných velikostech nebo v centimetrech/palcích. Dětské, pánské a dámské přilby jsou k dostání ve velikostech XS, S, M, L nebo XL podle věku a výšky jezdce. Velikost znamená obvod hlavy v rozsahu:

  • XS - 53-54 cm,
  • S - 55-56 cm,
  • M - 57-58 cm,
  • L - 59-60 cm,
  • XL - 61-62 cm.

Výrobci také přímo uvádějí velikost přilby v centimetrech v popisu výrobku.

Pro dokonalé přizpůsobení změřte obvod své hlavy v nejširším místě. Obvykle je to 1 cm nad spánky a ušima. Přiložte metr nebo centimetr rovnoměrně na popsané místo ale netlačte na něj.. Měrka by měla přiléhat ke kůži, ale neměla na ní tlačit. Tento způsob měření vám pomůže vybrat dobře padnoucí a pohodlnou přilbu. Velikost znáte, teď se podívejte, jak spolu souvisejí věk a výběr helmy.

Výběr dětské cyklistické přilby

Cyklistické přilby pro děti jsou dle zákonů povinné, a zároveň plní řadu velmi důležitých funkcí. Především díky aerodynamice a nízké hmotnosti chrání jemný, vyvíjející se kosterní systém vašeho dítěte. Chrání formující se lebku a u vybraných jedinců i bradu. Díky těmto vlastnostem vaše dítě nepřetěžuje krční páteř a chrání hlavu před odřeninami, zlomeninami nebo otřesy mozku. V extrémních případech před ireverzibilními změnami mozku, částečnou nebo úplnou parézou končetin nebo mentální retardací.

Velikost přilby pro své dítě vyberete po změření hlavy, jak je popsáno výše, nebo pomocí velikostní tabulky výrobce. Pokud bude mít dítě na hlavě čepici, přidejte k naměřeným hodnotám přibližně 1 cm. Nezapomeňte, že u malých dětí byste měli zvolit pevnou velikost přilby v průměru každé 2 roky a u starších dětí každé 3 až 5 let.

Alternativou k pevným přilbám jsou modely se systémem přesného přizpůsobení hlavy Autofit. Po nasazení přilby na hlavu a nakloněním pohyblivé zadní části systém automaticky přizpůsobí velikost profilu hlavy vašeho dítěte. Kromě toho poskytuje dostatečný tlak, který přilbu udržuje v pevné poloze.

Nyní si vyberte tu správnou helmu pro sebe a svůj styl jízdy..

Oblíbené dětské přilby

Dámské a pánské přilby založené na nových technologiích, jako je MIPS

Vaše dítě si nebude moci rychle vychutnat vzrušení z jízdy na MTB nebo silničního závodění v rychlosti 80 km/h, ale VY ano. Pro takový styl jízdy si vyberte přilbu, která se díky nastavitelnému systému Roc Loc® snadno přizpůsobí vaší hlavě - přilbu si můžete pohodlně a bezpečně nastavit. Pokud nastavujete velikost, tvar, zaměřte se na bezpečnost.

Systém MIPS je skvělým doplňkem vaší přilby. Jedná se o inovativní systém chránící hlavu cyklisty před pádem - zejména při jízdě vysokou rychlostí. Systém MIPS (MULTI-DIRECTIONAL IMPACT PROTECTION SYSTEM) je založen na izolaci vrchní části přilby od vrstvy bezprostředně přiléhající k hlavě. Při pádu je tak hybnost pohlcena skořepinou (třením, překážkou) a vnitřní část přilby zabraňuje jejímu sklouznutí nebo posunutí.

Další informace o technologii MIPS -->

Oblíbené modely přileb s technologií MIPS

 

Jak vybrat přilbu na MTB, enduro, silniční nebo městské kolo?

Podařilo se vám přizpůsobit přilbu velikosti a tvaru vaší hlavy, máte dobrou vnitřní ochranu, ale stále svůj výběr musíte přizpůsobit vašemu kolu a jeho účelu. Nyní věnujte pozornost tomu, kde budete jezdit a na jakém kole. Každá přilba má své jedinečné vlastnosti, pokud jde o odolnost, specifickou ochranu hlavy a jízdní komfort.

§  Cyklistická přilba MTB

Je skvělá na prudká horská stoupání a sjezdy. Je pevná a odolná, poskytuje nekompromisní bezpečnost a pohodlí při jízdě. Díky speciálnímu prodloužení zakrývá zadní část hlavy. Stříška chrání před slunečním zářením a překážkami, jako jsou větve. Navíc si můžete vybrat model MTB se síťkou proti hmyzu. MTB přilby chrání hlavu především před pády z velkého náklonu.

Nejoblíbenější modely přileb pro MTB

§  Přilba na silniční kolo

Dokonale vám zakryje hlavu při rychlých eskapádách na silničním kole. Její aerodynamický tvar snižuje odpor vzduchu a zároveň snižuje zátěž na páteřní svaly. Kromě toho je vybavena integrovaným systémem MIPS. Podle tvrzení výrobce Giro mohou přilby vybavené touto technologií snížit točivý moment přenášený na mozek při nárazu.

Nejoblíbenější modely přileb pro MTB

§  Přilby fullface

Tento typ přilby se vám bude hodit, pokud milujete BMX nebo dirtová kola. Akrobatické triky, zpevněné povrchy, velmi vysoké úhly náklonu, to vše při pádu způsobí, že na zem dopadnete s obrovskou hybností. Celoobličejová přilba pokrývá celou lebku včetně čelisti, a proto se určitým způsobem podobá motocyklovým přilbám. Je vyrobena z lehkých a velmi pevných vláken, takže nejen chrání hlavu před silnými nárazy pod velkým úhlem, ale také nezatěžuje páteř.

Nejprodávanější modely přileb FULLFACE

§  Přilba pro městské nebo smíšené použití

Kombinace pevnosti, lehkosti, dostatečného větrání, volnosti a pohodlí, ale není určena na akrobatické triky nebo náročné horské sjezdy. Jejím účelem je chránit hlavu při jízdě běžnou rychlostí, aniž by bylo ohroženo vaše zdraví na těžko přístupných stezkách s různorodým terénem. Pokud chcete univerzálnější řešení, vyberte si MTB nebo silniční přilbu.

Nejoblíbenější modely městských přileb

§  Triatlonová cyklistická přilba

Tento typ přilby je zaměřen na nejvyšší výkon, kde záleží na každé vteřině a kde je nejdůležitější odpor vzduchu a energie při šlapání. Tyto přilby jsou optimalizovány z hlediska odporu vzduchu a testovány v aerodynamických tunelech, aby byl zajištěn co nejlepší výkon jezdce. Pokud se účastníte triatlonových závodů, berete soutěž vážně a záleží vám na co nejlepších výsledcích, je tento model přilby určen právě pro vás.

Oblíbené modely triatlonových přileb

Jak vidíte, výběr přilby není snadný. Je třeba vzít pod úvahu typ kola, styl jízdy, věk a také typ postavy. Vybírat můžete také z modelů s automatickým nastavením a speciálními technologiemi, jako je MIPS. Pořadí je jednoduché, zaměřte se na to, kde chcete jezdit, jakým stylem a na jakém kole. Vyhledejte správný model, upravte velikost a teprve poté se zaměřte na estetiku - barvu, tvar nebo krásné vzory. Výrobci profesionálních cyklistických přileb nabízejí široký výběr z hlediska designu... ale tomu se věnujte až na konec.

Podívejte se na celou naši nabídku cyklistických přileb- >

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.