Každý majitel kola ví, že riziko jeho odcizení je u nás bohužel vysoké. Při ponechání jízdního kola na veřejném prostranství s tím musíme počítat. Přitom to často nejsme schopni udržet z očí. Řešením je použití zámku na kolo, který účinně chrání před krádeží.

Na dnešním trhu je k dispozici široká škála těchto typů ochrany. Některé z nich jsou drahé spojovací materiály, jejichž cena může být až několik set zlotých. Nechybí však ani levné zabezpečení, které pořídíme od 100 CZK. Má však pořízení takového zámku na kolo smysl? Pojďme to zjistit.

Mezi majiteli a prodejci kol koluje mýtus, že cena zámku na kolo by měla být minimálně 10 procent hodnoty kola. Není to tak úplně pravda. Musíme si uvědomit, že nejen drahá profesionální kola jsou atraktivní kořistí pro zloděje. Mnoho z nich také krade levné modely, protože jsou často méně chráněné a jednoduše se stávají snadnou koupě. Pokud tedy nechceme, aby nám kolo někdo ukradl, vyplatí se postarat se o dobrou ochranu – bez ohledu na cenu modelu.

Levné zámky na kola - co se o nich vyplatí vědět?

Na trhu cyklovychytávek a doplňků najdeme v současnosti širokou škálu řešení. Nejoblíbenějšími a zároveň nejlevnějšími zámky na kolo jsou tzv. šňůry, tedy ochrany, které jsou vyrobeny z ocelového kordu pokrytého plastovým pláštěm. Jejich výhodou je kromě nízké ceny jistě i lehkost a to, že nezaberou příliš místa. Bohužel se dají poměrně snadno řezat a nebudou fungovat jako účinná ochrana. Levné jsou také řetězy na kola, které jsou vyrobeny z ocelových rozpětí. Jejich cena je o něco vyšší, ale také odolnost proti proříznutí a proříznutí.

Vyplatí se koupit levný zámek na kolo?

Při přemýšlení, zda má levný zámek na kolo za 100 CZK smysl, bychom měli vzít v úvahu nikoli cenu našeho dvoukolky, ale to, jak jej budeme používat. Stojí za to si uvědomit, že zloději jsou schopni prolomit jakýkoli, i ten nejdražší zámek na kolo. Jen budou potřebovat více času. Proto bychom měli vzít v úvahu, jak dlouho a na jakých místech své kolo necháváme. Levný zámek na kolo může mít smysl pouze tehdy, když kolo na pár okamžiků necháme na místech navštěvovaných lidmi. Pokud kolo zůstane delší dobu bez naší péče – pak je lepší vsadit na efektivnější řešení.

Zámek na kolo FORCE. Levné, cena nepřesahuje 100 CZK. Bude se vám hodit, když máte kolo, když se od něj musíte na pár metrů vzdálit, ale zůstane vám na očích.

Jak efektivně ochránit své kolo proti krádeži?

Pokud nechceme používat velmi levné, ale bohužel nepříliš účinné cyklolinky, máme na výběr spoustu možností. Mezi nimi je třeba zmínit řetězy, které jsou také docela ekonomickou variantou. Lidé, kterým záleží na opravdu pevné ochraně, by si měli nasadit zámek na kolo U-lock. Ocelová čelenka a rám se řežou opravdu těžko. Nevýhodou tohoto řešení je kromě vyšší ceny váha a velikost zabezpečení.
Pokud chceme, aby zámek na kolo chránil a zároveň nebyl příliš velký, oblečme si skládací zámky, které jsou pevné a přitom nezaberou mnoho místa. Kromě toho se vyplatí myslet na GPS lokátor a značení kol.

ONGUARD - zámek ULOCK - bezpečnostní váha 80/100, tedy zamčené kolo, může zůstat dlouho bez dozoru.

Suma sumárum, levné zámky na kola jsou často vyrobeny z méně kvalitních materiálů, které se snadněji řežou nebo lámou. Pro zloděje proto nejsou ani tak překážkou jako moderní o něco dražší bezpečnostní opatření. To však neznamená, že jejich nákup je nesmyslný. Vyžadují také čas nezbytný k jejich překonání. Proto v situaci, kdy kolo necháme krátkodobě na místě navštěvovaném jinými lidmi, poslouží i jako ochrana. Přesto, pokud necháme kolo každý den na pár hodin (např. dojíždění do práce) – pak je lepší vsadit na tu nejspolehlivější ochranu, jako je U-zámek z ocelové přídě.

Top 10 nejprodávanějších zámků na kola



přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.