Co se vyplatí koupit, když jezdíme na kolečkových bruslích?

Válečky – nejčastější úrazy

Bruslení na kolečkových bruslích je vynikající druh fyzické aktivity, která přináší spoustu radosti. Umožňuje celkovou činnost organismu, pomáhá rozvíjet nejen vytrvalost a výkonnost organismu, ale také jej skvěle okysličuje. Má také pozitivní vliv na pohybovou koordinaci a rovnováhu.
Bohužel jsme při bruslení vystaveni i nehodám a úrazům jimi způsobeným. Stojí za to vědět, které části našeho těla jsou nejzranitelnější vůči poškození a jak minimalizovat riziko zranění. Na rozdíl od zdání to není vůbec těžké.

Než přejdeme k rizikům, která se nám při bruslení mohou stát, chceme upozornit, že je to činnost, které bychom se v žádném případě neměli vzdávat, protože se jich bojíme. Jízda na kolečkových bruslích je skvělým sportem pro lidi, kteří si nemohou dovolit každodenní pravidelný trénink. Za prvé, na rozdíl od běhu – kolečkové brusle nezatěžují klouby v takové míře. Můžeme také dočasně odpočívat bez přerušení tréninku – i při jízdě z kopce. Válce navíc skvěle ovlivňují koordinaci pohybu a smysl pro rovnováhu a zároveň stimulují mnoho částí našeho těla. Při jízdě děláme nejen pohyby nohama, ale i rukama a potřeba udržovat rovnováhu dává zabrat i svalům kolem páteře a břišním svalům.

Jaká jsou nejčastější zranění při jízdě na kolečkových bruslích?

Bruslení na kolečkových bruslích se může zdát jako velmi jednoduchá činnost, která od nás nevyžaduje žádné speciální dovednosti. Bohužel to není tak úplně pravda. Opěrným bodem, kterým jsou poměrně úzká kolečka, je koordinace pohybu a schopnost zaujmout správný postoj extrémně důležitá. Pokud to neuděláme, naše těžiště může být vzadu - pak spadneme na hýždě, což může mít za následek zlomeninu ocasní kosti, nebo vepředu - v tomto případě jsou nejčastěji zranění zápěstí a kolen běžný.
To však není jediný problém. Nelze popřít, že v naší zemi stále chybí místa a trasy, které jsou určeny pouze pro bruslaře. A co víc, i když existují – bývají velmi přeplněné. Není tedy těžké se srazit s jinou osobou – chodcem, cyklistou nebo osobou pohybující se např. na koloběžce. Takové nehody jsou zvláště nebezpečné pro obě strany a mohou vést k vážnému zranění.
Problémem je i nerovný povrch nebo překážky a nečistoty na něm. Ve vysoké rychlosti například písek v zatáčce stačí k tomu, aby bruslař nemohl brzdit a ztratil rovnováhu.

Nejčastější úrazy a úrazy při bruslení

Už víme, jaké jsou příčiny zranění na kolečkových bruslích. Ale jaké části těla lidí zabývajících se touto činností jsou poškozené? Zajímavý výzkum na toto téma provedl americký lékařský časopis „National Electronic Injury Surveillance System". Ukazuje, že nejvíce jsme vystaveni poranění rukou. V seznamu všech lékařských zásahů po pádu na kolečkových bruslích se 24,2 % zranění týkalo zápěstí, 13,5 % předloktí a 7,6 % loktů, takže lze s jistotou předpokládat, že téměř polovina úrazů je na rukou.
Na řadu přicházejí tváře a kolena. Další pozice obsazují:

6,7 % krychle

5,1 % břicha

5,0 % prsty

4,2 % kůry

4,1 % hlavy

3,8 % paličky

1,8 % hrudníku

1,1 % stehna

1,0% sazba

0,8 % hýždě

0,8 % zpět

0,7 % zbraní

0,5 % ostatní

0,2 % prstů na nohou.

Jak vidíte, při bruslení může dojít ke zranění mnoha částí našeho těla a velká část z nich může být vážnou hrozbou a vyžadovat dlouhodobou léčbu a rehabilitaci. Proto je důležité vědět, jak se před nimi chránit.

Jak lze zraněním předcházet?

Pro minimalizaci rizika zranění při bruslení můžeme udělat hodně. V první řadě se vyplatí vybírat pro jízdu místa, která mají rovný povrch a nejsou příliš přeplněná chodci a kolemjdoucími. S danou trasou se vyplatí seznámit se předem při jízdě na kole nebo chůzi. Také nepřeceňujte své schopnosti. Vyvarujme se chvástání, prudkých manévrů a velmi vysoké rychlosti – pak je snazší spadnout, což může mít opravdu vážné následky.
Mimořádně důležité je také vhodné vybavení. Prvním prvkem je bezesporu přilba. Přestože polský zákon nevyžaduje, aby je kolečkové bruslaři nosili pro štěstí, stále více lidí se k tomu odhodlává. Je to velmi dobré rozhodnutí, protože i když k úrazům hlavy nedochází často, mohou být velmi vážná.


Jakou helmu na kolečkové brusle si vybrat? Nejlepší volbou bude bezesporu přilba určená přímo na kolečkové brusle. Vybírat můžeme ze dvou modelů – tím prvním je oblíbený arašíd. Jedná se o helmu, která dokonale chrání velmi velkou oblast hlavy, a proto si ji vybírají především bruslaři předvádějící triky ve skateparcích.
Druhým typem je cyklistická přilba na kolečkové brusle. Má aerodynamický tvar, díky kterému je ideální pro rychlou jízdu. Na rozdíl od cyklistických přileb (např. MTB přileb) však lépe chrání zadní část hlavy. Důležité je, že na kolečkových bruslích se nedoporučuje nosit lyžařskou helmu, která je navržena tak, aby zajistila pohodlí při nízkých teplotách a vysoké vlhkosti. Při bruslení nám bude kvůli malému počtu větracích otvorů prostě moc horko.

Dalším prvkem, o který bychom si měli při jízdě na kolečkových bruslích dávat pozor, jsou bezesporu chrániče zápěstí. Jsou velmi zranitelní vůči zranění, jak ukazují statistiky, které jsme zveřejnili výše. Chrániče zápěstí přicházejí ve dvou různých formách. První jsou rukavice. Tyto chrániče chrání pokožku před oděrkami, ale nechrání účinně klouby a kosti. Pro plnou bezpečnost se proto vyplatí zvolit druhý typ chráničů zápěstí, tedy modely s výztuží. Může být odnímatelný nebo integrovaný s chráničem. V obou verzích chrání zápěstí před ohnutím ve špatném úhlu a absorbuje sílu nárazu. Zajímavou nabídkou jsou také chrániče s gelovými vložkami, které ještě lépe chrání oblast ruky a zároveň zajišťují komfort nošení.

Jaké další vybavení můžeme vybavit?

Mnoho lidí, kteří se rozhodnou bruslit, si také nasadí chrániče loktů a kolen. Jejich nošení není nutné, ale stojí za zvážení jejich pořízení. Účinně chrání nejen před oděrkami, ale i před zlomeninami či vyvrtnutím kloubů. Náklady na nákup sady chráničů nejsou vysoké a možné výhody jejich nošení nelze přeceňovat.
Jako kuriozitu můžeme zmínit i speciální šortky, které chrání kostrč a boky před zlomením nebo zlomením. Mají všité tlumící gelové vycpávky, které výrazně snižují sílu působící na naše tělo v okamžiku dopadu. Samozřejmě nejsou povinnou součástí výbavy každého bruslícího člověka, ale stojí za to o nich uvažovat, když dobrodružství s tímto sportem teprve začínáme. K pádu vzad dochází především při učení bruslení, kdy ještě nejsme schopni zaujmout správnou polohu těla.

Suma sumárum, kolečkové brusle jsou velmi dobrý způsob cvičení, který můžeme využít v každém věku. Je však dobré si uvědomit, že je to také sport, při kterém můžeme utrpět různé druhy zranění. Klíčová by proto měla být správná příprava na ježdění – a to jak v případě dětí, tak dospělých, začátečníků i pokročilých jezdců.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.