V dnešní době je stále více v módě cestovat s dítětem na jednom kole.

To je dobré pro naše zdraví, pohodu a životní prostředí. Na trhu máme přístup k nákupu různých typů dětských sedaček, počínaje těmi namontovanými na rámu a konče sedadly umístěnými v kufru. Druhý typ je jedním z nejčastěji volených kvůli možnosti větší nosnosti a snadné montáži. Při výběru sedačky namontované na rámu musíme zvolit správnou velikost, která bude stabilní a nebude se při jízdě naklánět. Je třeba počítat s tím, že by nemělo dojít k případnému vyklouznutí dítěte ze sedačky nebo posunutí samotné konstrukce. Při řízení potřebujeme zaměřit svou pozornost na vozovku a řízení vozidla, a proto je nákup správně profilovaného modelu velmi důležitý a často vyžaduje odpovídající čas na rozmyšlenou.

Můžete přepravovat dítě na kole?

Dítě nemusí být důvodem, proč přestupem do auta změníme svůj ekologický životní styl. Pohybová aktivita je velmi důležitá a přeprava dítěte do školky nebo jeslí na kole bude mít lepší dopad na jeho vývoj. Batole pak pozoruje přírodu, prostředí a tráví více času s rodičem v užším kontaktu. Je však třeba pamatovat na to, že dítě by mělo mít správně uchycenou sedačku, která umožní bezpečnou a pohodlnou přepravu batolete. Podívejme se na pohodlí dítěte, ale i naše. Při jízdě na kole nemůžete přepravovat dítě na klíně nebo na řídítkách, protože je to ohrožení života pro dítě i pro ostatní cyklisty a chodce. Musíme si uvědomit, že při přepravě dítěte ve dvoukolovém vozidle jej zařazujeme do silničního provozu. To znamená, že za to neseme odpovědnost a je jen na nás, zda bude cesta bezpečná. Vyplatí se proto volit trasy s cyklistickými stezkami a pokud možno se vyhnout úzkým neosvětleným silnicím.

Jak bezpečně jezdit na kole s dítětem?

Bezpečná jízda s dítětem na kole je srovnatelná s bezpečnou jízdou v autě. V obou případech dítě sedí v autosedačce, která musí být přiměřená věku a výšce batolete. Před začátkem jízdy na kole musíme dítě pohodlně usadit do sedačky a připoutat pásy. Měl by být použit jakýkoli pás, který byl připevněn k modelu autosedačky. Důležitým bodem, který je často opomíjen, je zapínání pásků na botách. Ve spěchu na to často zapomínáme, což může mít nebezpečný konečný výsledek. Během jízdy se batole nudí a začnou mu viset nohy. Velmi často to končí poškrábáním nohou a v nejhorším případě se noha zasekne do paprsků kola. Většina sedadel má aretaci nohou a výškové nastavení. Důležitým prvkem je také stabilizace hlavy. Dítě, které cestuje po dlouhou dobu, může být ospalé a může mu klesat hlava z únavy. Případné turbulence vznikající při jízdě by navíc neměly mít vliv na polohu hlavy dítěte. Správně sladěná ochrana hlavy bude tím správným řešením. Dalším aspektem používaným u cyklosedaček jsou odrazky. Často cestujeme na kole pozdě v noci, v místech, kde nejsou cyklostezky. Řidič auta by měl z dálky vidět, že jede jízdní kolo a hlavně vozidlo se dvěma lidmi. Reflektory zaručují předcházení nehodám a nebezpečným situacím na silnici.

Značka URBAN IKI nabízí dětské cyklosedačky na přední i do kufru nebo na sedlovku namontované

Jak přepravit 4leté dítě na kole?

Sedačky na kolo lze instalovat jak v přední, tak v zadní části vozidla. Děti starší 4 let by měly být přepravovány v dětských sedačkách umístěných vzadu. Takové dítě je větší, což pro dospělého zabírá velké zorné pole. Navíc váha může znesnadnit změnu směru. Děti nad 4 roky také nepotřebují neustálou zrakovou pozornost, takže je lze přepravovat vzadu. To nic nemění na tom, že sedačka by měla být správně vybrána a dítě by mělo být správně připoutáno, jeho nohy a hlava by měly být zajištěny. Většina modelů pro starší děti nemá dodatečnou ochranu hlavy. V tomto případě doporučujeme dokoupit přilbu na hlavu, pro větší záruku bezpečnosti při jízdě. Množství modelů dostupných na trhu by nemělo činit problémy s výběrem toho správného modelu. Sedačky pro větší děti by také měly být vybaveny odrazkami, které poslouží zejména v noci. Pokud máme pochybnosti o kvalitě a bezpečnosti, vyplatí se ověřit, zda má sedačka Evropský certifikát kvality EN14344. Výrobky s takovým označením mají materiály, které jsou bezpečné pro použití (neobsahují zdraví škodlivé látky) a zaručují bezpečnost konstrukce samotné sedačky. To znamená, že před uvolněním produktu do prodeje prošla autosedačka mnoha testy. Tento certifikát se vztahuje na jakýkoli typ autosedačky bez ohledu na to, zda je určena pro přepravu v přední nebo zadní části vozidla.

Urban IKI - stojan na kolo pro juniory

Jakou cyklosedačku pro roční dítě?

Roční dítě lze přepravovat v cyklosedačce za předpokladu, že umí samo sedět a nemá větší potíže. Mnoho pediatrů se domnívá, že nejvhodnější je přepravovat dítě až po dovršení 1,5 roku, kdy máme záruku jeho nezávislosti v sedačce. Již delší dobu se však ví, že každé dítě se vyvíjí jinak a konečné rozhodnutí je na rodiči. Sedačka na kolo by měla být správně vybrána v závislosti na věku dítěte. Při nákupu pamatujte na to, že děti uvažují jinak než dospělí a často si neuvědomují určitá nebezpečí, která se mohou při jízdě stát. Hlavním pravidlem je stabilita končetin. Stabilizátory na obou stranách hlavy, nastavitelné stupačky s aretací a všechny pásy jsou základ, než vyrazíte na cestu. Žádný z prvků by neměl být vynechán. S umístěním dítěte do autosedačky byste neměli spěchat. Při cestování musí být bezpečné. Důležité je také umístění autosedačky dopředu. Dítě má pak úzký kontakt s rodičem a opatrovník má neustálý přehled o tom, co se s jeho dítětem během jízdy děje. Ne všechny autosedačky jsou vhodné pro jízdu po směru jízdy, proto na to musíme dávat při nákupu zvláštní pozor. S výběrem by neměly být žádné větší potíže a na našich stránkách najdete mnoho modelů.

V jakém věku lze přepravovat dítě na kole?

Odhaduje se, že na kole lze přepravovat děti do 7 let. Při rozhodování o přepravě dítěte v cyklosedačce bychom měli vzít v úvahu jeho velikost a váhu. Kolo, na kterém jezdí jeden člověk, unese se staršími dětmi velkou váhu a často je lepší koupit kolo druhé. To však není nutné, pokud váha dítěte nepřekáží při řízení. U starších a těžších dětí je třeba při řízení dopravního prostředku počítat s eventuálně delší dobou cestování vzhledem k celkové zátěži. Při změně směru byste navíc měli být více ostražití a rozhodně to nedělejte ve vyšší rychlosti, protože dítě umístěné vzadu může kolo určitě naložit na jednu stranu, což způsobí převrácení vozidla. Při jízdě na kole se starším dítětem neumisťujte sedačku dopředu, zcela znemožníte přepravu. Taková doprava je vzhledem k omezenému zornému poli nebezpečná jak pro chodce, tak pro ostatní cyklisty.

Musí mít dítě v cyklosedačce helmu?

Přilba na hlavě při jízdě na kole je vždy polem pro velké diskuse. Proč? Podle mnoha lidí jde většinou o další investici, která není potřeba. Děti přepravované v autosedačkách nejsou povinné nosit přilbu. Zvažme však, zda se nevyplatí jej nasadit jako investici do zdraví a dokonce života. V případě možného pádu vozidla je dítě připevněno ke konstrukci letící k zemi. Narazí s ním společně o zem, což je velké nebezpečí. Při jízdě navíc může dojít ke srážce s jiným cyklistou, který může také vjet přímo do dítěte sedícího v sedačce. Bezpečnost na silnici i na cyklostezce je nesmírně důležitá a pořízení helmy je zvýšením bezpečnostního standardu při cestování. Při koupi první helmy dítěti navíc učíme základní pravidla bezpečného silničního provozu, která mohou mít jednou významný dopad do jeho dospělého života. V době rozhodování o koupi helmy by mělo být dítě přítomno u nás. Každý model má jinou velikost, proto se i přes časté úpravy vyplatí zkontrolovat, zda vám nespadne z hlavy a odtlumí případnou nehodu.

Co místo cyklosedačky?

Alternativou k cyklosedačkám jsou v poslední době oblíbené cyklopřívěsy. Umožňují pohodlnou přepravu dítěte, které si může během cesty hrát v přívěsu nebo jít spát. Přívěs za kolo lze namontovat na tradiční i vysoce výkonná jízdní kola. Tato volba je nejlepší pro nejmenší děti kvůli bezpečnosti cestování. Navíc chrání dítě před případnými změnami počasí jako je sníh nebo déšť. V současné době je na trhu k dispozici mnoho modelů v různých barvách. Obvykle mají tři odolná kolečka, která zaručují bezpečné cestování a tlumí nárazy při jízdě. Většina z nich má zabudované síťky, přes které může dítě pozorovat dění kolem a rodič vidí, jak se batole při zastavení má. Nezapomeňte však do přívěsu nedávat jídlo ani pití. Při jízdě by se dítě mohlo udusit nebo udusit a rodič, který vozidlo řídí, si toho nevšimne. Do přívěsu také nedávejte mnoho hraček, zejména těch, které obsahují ostré hrany.

Tažné zařízení FOLLOW ME - Ideální řešení pro výlety s dětmi, kdy jsou schopny udržet se na kole. Vhodné pro dětská kola s velikostí kol 12-20 palců. Po složení vleku se můžete samostatně pohybovat na dvou kolech (dětském a dospělém) a v případě potřeby znovu připojit dětské kolo.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.