Pečlivě vybrané cyklistické brýle mají velký vliv na bezpečnost a komfort jízdy. Proto se vyplatí seznámit se s modely populárními na trhu a také s jejich technickými parametry, které je třeba vzít v úvahu při nákupu.

V dnešní době se musíte zaměřit na něco mnohem víc než jen na aerodynamický tvar a pohodlí. Důležitá je také bezpečnost jízdy a efektivita modelu v měnících se jízdních podmínkách. Jaké brýle si vybrat bez ohledu na to, zda jezdíme příležitostně nebo jsme aktivní cyklisté?

Jízdní komfort a bezpečnost

Pečlivě vybrané cyklistické brýle by neměly omezovat zorné pole uživatele, takže neovlivní nepříznivě bezpečnost jízdy. Pokud během ní používáme brýle a necítíme jejich přítomnost na obličeji, bude to perfektní volba. Tohoto efektu lze dosáhnout individuálním přizpůsobením tvaru a velikosti brýlí potřebám cyklisty. Neomezená viditelnost je nezbytná, proto by měla být jedním z hlavních kritérií při nákupu brýlí.

Brýle jako ochrana při jízdě

Důležitou součástí ochrany cyklisty při jízdě jsou samozřejmě také brýle. V první řadě by měly být dobrou ochranou proti: prachu, dešti, poryvům větru, oblázkům, hmyzu nebo UV záření. Při jízdě na kole jsme vystaveni různým typům vnějších faktorů a kvalitní cyklistické brýle nás před nimi ochrání a přímo ovlivňují naše pohodlí.

Z čeho jsou cyklistické brýle vyrobeny?

Při výběru sportovních brýlí je velmi důležité zkontrolovat, z čeho je daný model vyroben. Při jízdě na kole jsou uživatelé vystaveni různým situacím, včetně možných pádů. Nekvalitní brýle vyrobené z plastu, skla nebo kovu mohou představovat další rizika. Při poškození se mohou jednotlivé prvky dostat do oka a způsobit vážná poranění, v krajním případě mohou vést i k oslepnutí. Renomovaní výrobci sportovních brýlí proto již nějakou dobu sázejí na odolný a osvědčený polykarbonát. Tento materiál se vyznačuje vysokou odolností proti mechanickému poškození a provozu a také snižuje riziko zranění při jízdě.

Flexibilita obruby u vybraných modelů brýlí Alpina

Na co si dát ještě pozor?

Rozhodnutí o koupi může ovlivnit i vyměnitelné příslušenství, které je součástí brýlí. Najdeme mezi nimi např. spánky a nosy. Tyto pryžové prvky jsou vystaveny exploataci a zničení při přímém kontaktu s mokrou a špinavou pokožkou, proto se vyplatí je po nějaké době vyměnit. Pokud si na tom výrobce dá záležet a k setu přidá vyměnitelné příslušenství, bude to výhoda navíc. Dalším důležitým prvkem designu cyklistických brýlí jsou větrací otvory. Jejich úkolem je zlepšit cirkulaci vzduchu a minimalizovat nebo zcela eliminovat jev vypařování brýlí za jízdy. Má také velký význam pro pohodlí a bezpečnost cyklisty.

Základní typy cyklistických brýlí

V současné době je na trhu několik základních typů brýlí používaných při jízdě na kole. Jedná se především o:

  • běžné brýle s pevnými skly;
  • fotochromatické brýle;
  • polarizační brýle;
  • brýle s výměnnými skly.

Každý z těchto modelů má trochu jiná specifika a funkcionality, proto se vyplatí seznámit se s jejich charakteristikami ještě před nákupem. Dobrá analýza vám pomůže provést přesné posouzení a vybrat brýle, které zaručí bezpečnost a pohodlí jízdy po léta.

Brýle s pevnými skly - charakteristika

Jedná se o tradiční a jednoduché řešení, při kterém jsou brýle vybaveny pevnými skly. Cyklisté si mohou vybrat z modelů s brýlemi: sluneční, žluté a bílé. Optimální volbou se pak stává nákup brýlí do všech povětrnostních podmínek a jejich sladění bezprostředně před vyjetím na trasu. To může mít za následek dodatečné náklady pro kupujícího. Tento typ brýlí není univerzální, ale úspěšně splní očekávání začátečníků a nenáročných uživatelů.

Brýle s fotochromatickými skly

Jedná se o inovativní řešení, které je navrženo pro jízdu v měnících se světelných podmínkách, například při průzkumu oblastí, kde se střídáte mezi stinným lesem a otevřenou, slunečnou mýtinou. Chromatické čočky ztmavnou, když jsou vystaveny slunečnímu záření, a rozjasní se, když cyklista vstoupí do zastíněného místa. Čočka se ztmavuje a zesvětluje automaticky, v závislosti na intenzitě UV záření, čím je vyšší, tím je čočka tmavší.

Tyto brýle jsou dobrou volbou pro lidi, kteří mají rádi dynamickou jízdu, v závislosti na modelu a stupni počátečního zabarvení čoček fungují dobře při dlouhých cestách na slunných místech. Pak poskytují nejvyšší ochranu. Jejich nespornou výhodou je, že šetří drahocenný čas a nevyžadují výměnu čoček nebo brýlí při změně slunečního záření. Při jejich používání může dojít i k přechodnému zhoršení kvality vidění při ztmavnutí nebo rozjasnění brýlí, obvykle čočky reagují se zpožděním několika desítek sekund.

Brýle s výměnnými skly

Jak již název napovídá, jedná se o modely, které mají v sadě vyměnitelné objektivy. Díky tomu můžete během jízdy měnit čočky v závislosti na povětrnostních podmínkách. Nejčastěji sada obsahuje čočky určené pro jízdu na slunci, žluté a bílé. Pro pohodlí cyklistů vytvářejí výrobci různé systémy výměny skla, včetně klasické lisování nebo magnety. Zdá se, že je optimální volbou pro náročné a aktivní cyklisty, kteří dbají na bezpečnost a vysoký jízdní komfort. Malou nevýhodou může být nutnost ruční výměny čoček, která vyžaduje zastavení a ztrátu tempa jízdy.

Polarizační brýle

Zajímavou možností zůstávají cyklistické brýle s dodatečnou polarizační vrstvou. Polarizace je obohacením čočky o schopnost blokovat odražené a přímé oslnění. Děje se tak při zachování přirozených barev okolí, takže cyklisté mají stále dobrý výhled. Polarizační brýle se doporučují především lidem, kteří mají velmi citlivé oči a chtějí minimalizovat negativní dopady fenoménu oslnění.

Jaké brýle vybrat?

Konečný výběr cyklistických brýlí je individuální záležitostí. Před nákupem se vyplatí seznámit se s přesnou technickou specifikací daného modelu a také s jeho zamýšleným využitím. Brýle by měly maximálně vyhovovat našim individuálním potřebám, včetně stylu jízdy a míst, která navštěvujeme. V případě potřeby si můžete nasadit brýle s korekčními čočkami. Alternativou k oblíbeným sportovním brýlím mohou být profesionální cyklistické brýle, které navíc poskytují skvělé jízdní podmínky a neomezené zorné pole. V případě jakýchkoliv pochybností se vyplatí konzultovat nákup s odborníky.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.