Výběr ideálního cyklistického oblečení bývá poměrně velká výzva. Na co byste si měli dát pozor, abyste byli připraveni na jakékoli počasí a všechna možná překvapení na trase?

Výběr ideálního cyklistického oblečení bývá poměrně velká výzva. Na byste si měli dát pozor, abyste byli připraveni na jakékoli počasí a všechna možná překvapení na trase?

Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaká prodyšnost, nepromokavost, ventilace, tepelný komfort a doporučená doba používání vám budou nejlépe vyhovovat! Pojďme se podívat, jaké jsou mezi nimi rozdíly.


Větrovka - na co se během nákupu zaměřit?


Cyklistická větrovka - Rogelli CORE - lehká, prodyšná, s reflexními prvky

Již její název napovídá, k čemu slouží - chrání před větrem. Nemůžeme od ní ale očekávat izolaci proti chladu. Díky tomu se jedná o velmi univerzální kus oblečení, který se skvěle hodí do různých povětrnostních podmínek. V teplých, horkých, ale větrných dnech ji jednoduše přehoďte přes tenkou halenku a získáte optimální pohodlí. V chladných dnech stačí přidat teplejší vrstvu nebo dvě, například termoprádlo nebo kvalitním fleec, a užívat si tepla.

Při výběru byste se měli řídit její hmotností - lehké větrovky budou během cyklovýletů pohodlnější a zaberou v batohu méně místa. Jejich velkou výhodou je prodyšný a rychleschnoucí materiál. Při konečném výběru se nezapomeňte podívat také na materiál, ze kterého je vyrobena - ten má vliv na životnost větrovky.

Je vhodné, aby bunda měla větrací otvory v podpaží, které pomáhají regulovat tělesnou teplotu a zabraňují nadměrnému pocení při jízdě na kole. Profesionální cyklistická větrovka bývá vybavena reflexními prvky, které výrazně zlepšují viditelnosti cyklisty ve venkovních podmínkách. Tento prvek byste rozhodně neměli opomenout.

U větru odolné bundy jsou důležité také rukávy, ty by měli býtv zápěstí zakončené gumou, což minimalizuje množství chladného vzduchu, který přichází do kontaktu s horkým tělem. Stejně důležitý je i vysoký límec, který ochrání krk během jízdy.


Vesta na kolo - malá, velká věc


Cyklistická vesta je ideálním řešením, pokud rádi jezdíte během přechodných období, kdy se často vyskytují velké teplotní výkyvy, silný vítr nebo dokonce srážky. V takových dnech bude ideální bunda bez rukávů, která zajistí tepelný komfort a zároveň poskytne ochranu před nepříjemným větrem a deštěm. Stejně jako u větrovky se při nákupu vyplatí věnovat zvláštní pozornost materiálu, ze kterého je vyrobena; kromě ideálního tepelného komfortu je důležité, aby materiál odváděl přebytečnou vlhkost. Hodit se budou i další technologie, jako je větruodolná membrána nebo vodoodpudivá vrstva - to jsou věci, které mají pozitivní vliv vaše zdraví a umožňují užívat si jízdu na kole i za nepříznivého počasí.

Lehká vesta značky KAYMAQ. Celá záda jsou vyrobena ze síťoviny, aby se přebytečná vlhkost mohla rychle odpařovat ven a záda zůstala suchá.

Cyklistická vesta KAYMAQ se ve složeném stavu vejde do dlaně

Vesta na kolo se bude hodit i během přestávek v jízdě. Když se přestaneme zahřívat, může i malý poryv větru způsobit prochladnutí a následné nachlazení.  Kvalitní cyklistická vesta odvádí vlhkost a udržuje tepelný komfort. Věnujte pozornost modelu, některé totiž mají prodlouženou zadní část, která kryje záda, jež jsou při jízdě obzvláště náchylná na vítr. Pokud chcete udržet teple také krk, sáhněte po vestě s vysokým límcem.

Tím výhody vesty na kolo nekončí. Vyberte si takovou, která má reflexní prvky. Důležité také je, aby byla lehká a bylo jednoduché ji sbalit. Nezapomeňte, že nesmí příliš těsně obepínat vaše tělo, ale nesmí být ani příliš volná, aby se vám k tělu nedostal chladný vzduch.


Cyklistická mikina - proč je dobré ji mít a jak se liší od klasické bavlněné mikiny?


Cyklistická mikina KAYMAQ model W15 - zářivé barvy, jedinečný design

Cyklistická mikina se od bavlněné mikiny odlišuje především střihem. Mikina na kolo má delší zadní díl, který chrání citlivou spodní část zad před větrem. Představte si, že byste v klasické mikině jeli v silném předklonu - vaše záda by byla částečně odhalená. Za zmínku stojí také fakt, že mikina má na spodním okraji stahovací šňůrku, takže si snadno udržíte dostatečný tepelný komfort i při jízdě vysokou rychlostí nebo v silném větru.

Při nákupu cyklistické mikiny nezapomeňte na rukávy - musí mít raglánový střih, který vám zajistí celkovou volnost v oblasti ramen, což je nesmírně důležité při manévrování řídítky.

Stejně jako u výše uvedených oděvů, je i v tomto případě velmi důležitá cirkulace vzduchu pod oblečením, nezapomeňte si tedy obléci něco prodyšného. Některé materiály, zejména ty silnější, nejsou vhodné pro cyklistiku. Za pozornost však stojí přídavné větrací vložky ze síťoviny - výrazně přispívají k zlepšení komfortu.

Při výběru ideálního svrchního cyklistického oblečení, ať už jde o větrovku, cyklistickou vestu nebo cyklistickou bundu, se vyplatí věnovat pozornost několika základním, ale podstatným prvkům:

  • delší záda na ochranu zad před chladem
  • zvýšený límec na ochranu krku před větrem
  • reflexní vložky pro zachování bezpečnosti
  • prodyšný materiál

Konečně, mikina musí splňovat také vaše individuální preference. Při nakupování byste měli důvěřovat především vlastní intuici a zohlednit, co potřebujete as jakými situacemi se můžete na cestě setkat. Každý cyklista má svůj vlastní individuální styl jízdy a tréninku. Přejeme vám, abyste si vybrali to nejlepší cyklistické vybavení! Se sportovním pozdravem vám přejeme šťastnou cestu!

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.