Během období chladných nebo zimních dnů se objevuje poměrně zásadní dilema - co si obléci na kolo? Větrovka na kolo, nepromokavá bunda nebo softshellová bunda? Co si z toho vybrat?

Počasí v naší zemi může být velmi vrtošivé. Každý, kdo tráví čas aktivně venku, to dobře ví. Bez ohledu na to, zda jdeme na hory, trávíme čas na turistické stezce nebo jezdíme na kole, silný vítr a vlhkost si mohou vybrat svou daň.
Není divu, že se výrobci outdoorového či cyklistického oblečení snaží svým zákazníkům nabízet oblečení, které je navrženo tak, aby účinně chránilo před nepříznivými podmínkami. Jedním z nejdůležitějších prvků je bezesporu bunda. V současné době najdeme na trhu mnoho různých návrhů. Pojďme si tedy ověřit, který z nich se vyplatí vybrat.

Nabídka cyklistické bundy Je velmi široká, aby chránila před větrem a deštěm. Mezi nimi můžeme zmínit mimo jiné ty oblíbené cyklistické větrovky, pláště do deště a cyklistický softshell. Níže naleznete seznam, do kterého jsme zahrnuli nejdůležitější vlastnosti jednotlivých typů bundy.


Cyklistická bunda typu větrovka


Jedná se o jeden z nejoblíbenějších modelů outdoorových bund, který všichni dobře známe. Tento typ bundy je na trhu k dispozici již řadu let. Větrovky se obvykle vyrábějí ze 100 % polyesterových vláken. Větrovky jsou velmi lehké a ve složeném stavu nezabírají mnoho místa. Někteří za jejich nevýhodu považují  absenci vrstvy, která by chránila před chladem. To je však zároveň také silnou stránkou tohoto typu oblečení. Větrovky lze nosit jak během teplých dní (v takovém případě stačí, když si pod ně vezmete sportovní tričko), tak při nízkých teplotách (v tomto případě je dobré je zkombinovat s termoprádlem nebo teplou mikinou).

  • Prodyšnost: velmi dobrá, bunda poskytuje pohodlí, umožňuje pokožce dýchat.
    Nepromokavost: nízká, větrovky neposkytují ochranu před deštěm.
  • Odvětrávání: velmi dobré, bundy tohoto typu rychle schnou, nezpůsobují zvýšené pocení.
  • Tepelný komfort: nechrání před chladem, vyžaduje další vrstvy oblečení.
  • Kompaktnost: díky tenkému a lehkému materiálu zabírá málo místa.
  • Doporučené období: jaro, léto, podzim.


Nepromokavá cyklistická bunda


Lidé, kteří se chtějí chránit nejen před nepříjemnými poryvy větru, ale také před vodou, by měli zvážit nákup nepromokavé bundy. Bundy tohoto typu jsou ušity z membrány, což je tenká vrstva plastu. Pro zvýšení odolnosti proti vlhkosti je navíc chráněna laminací, tj. přidáním dvou vrstev látky - vnější a vnitřní. Díky tomu bundy do deště poskytují nejen účinnou ochranu před deštěm, ale zároveň zachovávají pohodlí uživatele.

  • Prodyšnost: přestože se jedná o nepromokavé bundy, účinně odvádějí vlhkost od pokožky a oděvu a umožňují pokožce dýchat.
  • Nepromokavost: vysoká, nejvyšší je u dvouvrstvých bund.
  • Větrání: omezené v závislosti na použité membráně a typu laminace. Větrání je efektivnější při nižších teplotách.
  • Tepelný komfort: bunda nechrání před chladem, v chladnějších dnech vyžaduje vrstvu tepelného oblečení.
  • Kompaktnost: o něco těžší než větrovka, ve složeném stavu zabírá více místa.
  • Doporučené období: jaro, léto, podzim.

Tento model pochází z řady Trekking, ale je ideální pro městskou cyklistiku nebo turistiku.


Softshellová / zimní bunda na kolo


Další možností, která Vás ochrání nejen před větrem, ale v tomto případě také i před chladem, je softshellová bunda. Tento typ bundy je ideální zejména během chladnějších dní. A co to vlastně je ta softshellová bunda? Softshellové bundy se skládají ze dvou vrstev materiálu. První vrstvou je měkký materiál (např. fleece), který chrání před chladem. Druhá vrstva na vnější straně bundy je hustá tkanina, která omezuje pronikání větru. Velkou výhodou softshellových bund je fakt, že jsou lehké a ve srovnání s jinými zimními bundami zabírají málo místa. Na druhou stranu ale neposkytují plnou ochranu před deštěm. Naštěstí na trhu najdeme modely s membránou a modely, jejichž vnější vrstva je potažena speciálním prostředkem, který zabraňuje vsakování vody do tkaniny.

Zimní cyklistická bunda KAYMAQ - větruodolná, prodyšná, zateplená z vnitřní strany fleecem.

  • Prodyšnost: velmi dobrá, poskytuje pohodlí při fyzické aktivitě.
  • Nepromokavost: nízká, mírně vyšší u bund s nepromokavou vrstvou nebo softshellových bund s membránou.
  • Odvětrávání: velmi dobré, umožňuje pokožce dýchat.
  • Tepelný komfort: účinně chrání před chladem.
  • Kompaktnost: velmi lehké bundy, které ve složeném stavu nezabírají mnoho místa.
  • Doporučené období použití: pozdní podzim, zima, časné jaro.

Pokud bychom si to měli shrnout, tak každá cyklistická bunda má své silné a mírně slabší stránky, což znamená, že se nehodí do každých podmínek. Při výběru nové bundy je třeba mít na paměti, že univerzální řešení prakticky neexistují. Ať tedy budete kupovat novou bundu, nezapomeňte vzít pod úvahu roční období a převládající povětrnostní podmínky, stejně jako typ aktivity, při které ji hodláte nosit. Jen tak najdete to nejlepší, tedy bundu, která Vám zajistí pohodlí v každé situaci.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.