Zkontrolujte, který nosič kol bude vhodný pro vaše kolo.

Nosič jízdních kol je doplňková výbava jízdních kol, která se ukazuje jako neocenitelná zejména při delších cestách. Při hledání správného modelu byste měli věnovat pozornost několika důležitým prvkům. V první řadě by měl být nosič přizpůsoben typu jízdního kola.

navrhujeme, jaký nosič kol koupit.

Bagażnik do gravela lub MTB full TOPEAK

fotografie. 1 - TOPEAK model nosiče zavazadel Tetrarack připevněné suchým zipem. Určeno pro silniční, šotolinová nebo MTB enduro / all-mountain kola s odpružením typu "FULL"

Typy nosičů jízdních kol

Základní klasifikace nosičů jízdních kol zohledňuje způsob připevnění je do rámu kola:

Klasické zadní regály jsou použitelné pro rámy, které mají příslušné montážní otvory. Nejčastěji se montuje ve čtyřech bodech – dva na rámu poblíž osy zadního kola a dva na horní trubky zadního trojúhelníku rámu.

Stojany pro kola na sedlovku bude fungovat v případě žádný seriál instalační otvorynapříklad na MTB kole. Vyznačují se o něco nižším užitečným zatížením než klasické modely se zadní montáží.

Přední nosiče pro nohy vidlic se nazývají lowriderami. Některé modely lze namontovat přímo skrz speciální montážní otvory, ostatní jsou upevněny s ocelové svorky.

Stojany na kotoučové brzdy nebo běžné jsou vybírány s ohledem na velikost kola. Tyto typy modelů se montují pod brzdu. Některé jsou navíc vybaveny madly, která jsou pro větší stabilitu připevněna k horním trubkám zadního trojúhelníku rámu.

Klasyczny bagażnik rowerowy  pod hamulce tarczowe

fotografie. 2 - klasický nosič kotoučových brzd. Obrázek ukazuje nosič TOPEAK s brašnou Batoh MTX

Bagażnik rowerowy do sztycy podsiodłowej

fotografie. 3 Příklad stojan na kolo na sedlovku integrovaný přímo do brašny jízdního kola. Nechybí samozřejmě ani samotné kufry

Na co si dát pozor při nákupu nosiče jízdních kol?

Jedním z prvků, kterému se vyplatí věnovat pozornost při hledání toho správného nosiče na kola, je materiál výroby. Oblíbené jsou hliníkové a ocelové modely. Výrobci nabízejí i konstrukce z titanových trubek, méně často z plastu.

Materiál použitý při výrobě boty ovlivňuje její výkon hmotnost. základní model hliník váží cca 600-900 gramů a unese zátěž do cca 25 kg. Pro kufry ocel je třeba počítat s o něco vyšší hmotností (do cca 1800 gramů), ale také s možností přepravy těžších nákladů - obvykle do cca 40 kg. Modelky titan kombinují nízkou hmotnost a poměrně vysokou nosnost. Jde však o niche produkty, s jejichž nákupem je spojena o něco vyšší cena. Všeobecně se však uznává, že maximální zatížení nosiče zavazadel při jízdě na kole by mělo být nižší, než deklaruje výrobce.

Jsou také důležité typy spojovacích prostředkůkteré byly diskutovány výše. Volba řešení závisí především na modelu kola, které máme a jak na něj lze nosič kol připevnit.

Jak vybrat nosič na kolo?

Nyní se pokusíme navrhnout jak vybrat model nosiče kol.

Nejprve byste měli zkontrolovat zda jsou v rámu jízdního kola vhodné montážní otvory. Měly by být umístěny v trubkách rámu poblíž osy zadního kola a v blízkosti příčky spojující sedlové vzpěry.

Výběr kufru také závisí na typ brzd. V případě ráfkových brzd se na kolo hodí prakticky jakýkoli nosič. Jiná situace je u kotoučových brzd. Ujistěte se, že brzdový třmen na zadním kole neblokuje spodní montážní otvor zavazadlového prostoru. V takovém případě bude nejlepší volbou hřeben namontovaný pod kotoučové brzdy.

To je také důležité velikost kola. Většina výrobců v popisu uvádí informaci o velikosti kol, pro které byl model nosiče jízdních kol navržen.

Na druhou stranu modely sedlovek pasují téměř na jakýkoli typ kola. Nedoporučují se pouze pro fulli s velkým zdvihem zadního odpružení.

Výběr správného modelu nosiče jízdních kol závisí na několika prvcích. Vyplatí se pečlivě analyzovat, na jaké vzdálenosti a s jakou zátěží se hodláme pohybovat. Do značné míry však výběr modelu závisí na tom, jakými řešeními je kolo vybaveno – včetně toho, zda má speciální montážní otvory.

Seznam 12 nejoblíbenějších modelů nosičů jízdních kol

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.