Cyklistické přilby vždy vzbuzovaly ve veřejném mínění rozporuplné pocity. Jedna strana argumentuje pro přidání předmětné výbavy do povinné výbavy cyklisty. Odpůrci argumentují sníženým komfortem jízdy v cyklistické přilbě a ochotou rozhodovat o svém zdraví sami. Moderní modely jsou však nejlepší formou ochrany před nehodou na silnici. Proč byste měli používat cyklistické přilby?

In-mold cyklistické přilby - technologie v praxi

Standardní cyklistická přilba je vyrobena ze čtyř prvků, které splňují bezpečnostní normu EU EN 1078. Jsou to:

  • Shell
  • Ochranná podšívka
  • Pohodlný koberec
  • Upevňovací popruhy se zapínáním

V současnosti vyráběná cyklistická přilba pro děti i dospělé je vyrobena z pěny EPS v tzv technologie in-mold. V tomto případě je vnější skořepina helmy s tvrdou skořepinou trvale spojena s pěnovým polystyrenem EPS, který se při nárazu zmačká. In-mold cyklistická přilba je vybavena odolnější konstrukcí, která se promítá do větších ochranných schopností. Tím však výhody této technologie nekončí. In-mold cyklistická přilba se vyznačuje sníženou hmotností, která je rozhodující pro optimální pohodlí při jízdě.

Na trhu se však často prodávají padělky in-mould přileb na kolo.

Při nákupu je povinné zkontrolovat schválení a bezpečnostní certifikáty. Jistým řešením bude nákup modelu od renomovaného výrobce.

Výroba cyklistických přileb ve formě

Výrobní proces in-mold cyklistické přilby začíná umístěním tenkého kusu plastu do formy a jeho připevněním k povrchu. V dalším kroku se do formy přidají polystyrenové kuličky. Prototyp EPS pěny je pod tlakem vstřikován párou, která jej roztahuje do tvaru formy. Zlepšené spojení obou prvků je ovlivněno také parním ohřevem plastového pláště.

Inovativní výrobní proces in-mold cyklistické přilby zajišťuje, že pěna EPS vyplní každý dostupný prostor skořepiny. Výrobci často zahrnují dodatečnou ochranu ve formě nylonových, plastových a dokonce i kovových vložek.

Helma v plísni – proč se to vyplatí?

technologia in-mold - co to jest ?

V současné době existují dva typy provedení přileb, které dominují na trhu s cyklistickými doplňky. Základní variantu tvoří pěnová výstelka nalepená páskou nebo lepidlem na tvrdý vnější plášť. Standardní pánská nebo dámská přilba je těžší a méně prodyšná.

Přilby In mould se vyznačují zvýšenou kvalitou zpracování oproti lepeným modelům. Technologie použitá při výrobě se nepromítá do obecné bezpečnosti a lepší ochrany proti nárazu. Navzdory tomu jsou in-mould cyklistické přilby lehčí, pevnější a prodyšnější. Odolné spojení EPS pěny a pláště jde také ruku v ruce s nadprůměrnou odolností proti prasknutí vlivem vnějšího nárazu.

Cyklistické přilby MIPS - švédská inovace

Czy warto mieć kask z mips - badania testy

Technologie MIPS byla vyvinuta švédskými vědci v roce 2001. Hans von Holst z Karolinska Institute ve Stockholmu se po dlouhodobém pozorování výroby přileb rozhodl zahájit biomechanický výzkum. Správně poznamenal, že bezpečnostní testy posuzují zařízení na základě vertikálního nárazu. Navzdory tomu většina tahů probíhá pod úhlem a vyvíjí rotační sílu na mozek.

K uspokojení této potřeby vyvinula švédská společnost MIPS AB konstrukci cyklistické přilby založenou na ochranných schopnostech lidského těla. Do roku 2017 se prodalo více než pět milionů kopií, což potvrzuje nadprůměrný úspěch značky.

Co je cyklistická přilba MIPS?

Cyklistická přilba MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) je vybavena další vrstvou ochrany, umístěnou mezi měkkou vnitřní výstelkou a tvrdou skořepinou. Vnitřní vložky v modelech dostupných na trhu jsou vyrobeny ze žlutého polykarbonátového plastu. Tato technologie chrání hlavu při rotaci. Z tohoto důvodu jsou přilby MIPS podle předchozích pozorování švédského výzkumníka nejlepší formou ochrany proti poraněním způsobeným nárazem pod úhlem.

V případě kolize vložka stabilně přilne k hlavě. Vnější plášť se pohybuje v určitém rozsahu a aktivně chrání před následky nehody. Vestavěná vrstva s nízkým třením umožňuje 10-15 mm relativního pohybu ve všech směrech. Cyklistická přilba MIPS snižuje rotační pohyb dosažený při nárazu přesměrováním sil a energie.

Helmy MIPS – proč se to vyplatí?

helmy MIPS jistě zaručují větší ochranu proti zraněním způsobeným kolizemi pod úhlem. Lidský mozek zůstává zvláště citlivý na rotační pohyb, což podporuje diskutované řešení. Systém MIPS chrání před poškozením centrálního nervového systému rozložením zátěže na větší plochu vložky helmy.

Od svého založení provedl MIPS téměř 20 000 testů svých modelů. Podle výsledků výzkumu jsou dámské a pánské cyklistické přilby MIPS lepší než alternativy bez této ochranné vrstvy. Slova značky potvrzuje nezávislý subjekt, Swedish Insurance Gum Folksam.

Několik modelů cyklistické přilby s technologií MIPS

Cyklistické přilby Koroyd - voštinová struktura

Kromě modelů MIPS a in-mold jsou na trhu také cyklistické přilby Koroyd. Struktura diskutované technologie připomíná svazek slepených brček na pití nebo plástev. Koroyd je především lehčí a prodyšnější než tradiční modely. Při pádu také absorbuje více energie než pěna EPS.

Okamžitá absorpce energie je prvním rozlišovacím znakem technologie Koroyd. Svařované trubky se při nárazu stlačí, čímž se minimalizuje energie přenášená do hlavy. Konstrukce použitá při výrobě je z 95 % tvořena vzduchem, což se promítá do snížené hmotnosti cyklistické přilby pro děti i dospělé. Z hlavy je odváděn horký vzduch, což oceníte zejména v horkých dnech.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Koroyd (@koroyd)

Cyklistická přilba přizpůsobená povrchu a stylu jízdy

Cyklistická přilba pro děti i dospělé by měla být vybírána také z hlediska preferovaného povrchu a stylu jízdy. Většina spotřebitelů si mylně vybírá univerzální modely a nevěnuje velkou pozornost designu a nuancím jednotlivých kopií. Mezi nejoblíbenější typy přileb na kolo patří:

Seznamte se se specifikací jednotlivých modelů!

MTB přilba - to nejlepší pro jízdu v terénu

Jezdíte raději v lese, horách nebo jiném nerovném terénu? Vsaďte si MTB cyklistická helma, se zvýšenou konstrukcí oproti klasickému silničnímu modelu. V tomto případě obdržíte prodloužený kšilt, který chrání před sluncem a větvemi číhajícími na trase.

MTB helmy také zahrnují celoobličejové modely, uvedené ve výše uvedeném seznamu. Modely FF jsou doporučovány především nadšencům extrémních typů horské cyklistiky, mezi které patří mj. sjezd. Celoobličejové přilby mají rozsáhlou strukturu, která chrání čelist jezdce v případě pádu. Vnější plášť je vyroben z odolných materiálů, mnohem těžších než klasické silniční modely. Pokud hledáte lehčí model helmy FF, zaměřte svou pozornost na celoobličejové lehké modely. Při výrobě těchto modelů se používá redukované množství materiálu, což se promítá do nižší hmotnosti zařízení.

Silniční přilba je nejčastější volbou cyklistů

Zůstává však nejoblíbenější volbou klasická silniční helma. Zde vystupuje do popředí optimální aerodynamika. Silniční modely se zaměřují také na sníženou hmotnost, která nesnižuje komfort každodenní jízdy. Tento typ přilby bude správnou volbou pro většinu cyklistů.

Co je dobrá cyklistická helma?

Zvyšuje každá cyklistická přilba bezpečnost silničního provozu? Odpověď se zdá zřejmá. Při nákupu však stojí za to znát vlastnosti nejlepších modelů. Moderní výrobci se snaží především o optimální poměr hmotnosti a pevnosti. Lehká cyklistická přilba může vážit i méně než 200 g.

Při pohledu na nejlepší modely nemůžete ignorovat výše popsané technologie in-mold a MIPS. Bez ohledu na preferovaný styl jízdy a typ povrchu vám tyto helmy poskytnou tu nejlepší možnou ochranu.

Při nasazení cyklistické přilby dbejte na správné usazení na hlavě. Většina modelů na trhu je vybavena vnitřním kroužkem. Jeho obvod lze libovolně nastavit knoflíkem umístěným vzadu. Dobře nasazená helma by měla zůstat pevně na hlavě, bez ohledu na pásek upevněný pod bradou. Přední okraj by měl začínat přímo nad linií obočí a zároveň zajistit 100% viditelnost vozovky.

Důležitý je také správný počet větracích otvorů. Prodyšnost vybraného modelu je důležitá především při dlouhých hodinách ježdění.

Cyklistické přilby – proč se to vyplatí?

Cyklistické přilby snižují riziko zranění o 48 %. Pravděpodobnost vážného zranění je minimalizována až o 60 %. Tyto údaje zcela potvrzují správnost nošení cyklistických přileb.

Moderní modely vyrobené v systémech in-mold a MIPS se vyznačují obzvláště nízkou hmotností. Jízda v cyklistické přilbě není v současné době spojena se sníženým jízdním komfortem a zároveň zvyšuje úroveň bezpečnosti při jízdě.

Cyklistická přilba chrání nejen před poraněním hlavy a páteře. Při cestování v horku se chráníte před škodlivými účinky slunce a snižujete riziko mrtvice. Při jízdě s helmou si na cestu nemusíte brát čepici nebo čepici.

Jízda v helmě se rovná podpoře dobrých návyků. Výchovou ostatních cyklistů a především dětí dbáte na bezpečnost všech účastníků silničního provozu.

Prohlédněte si celou nabídku cyklistických přileb ->

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.