Pokud jste milovníkem kol, víte, jak důležitá je bezpečnost na silnicích. Správně vybraná cyklistická přilba není jen prvkem ochrany, ale také ukazatelem vašeho stylu a individuality. V tomto článku nastíníme některé důležité faktory, které je třeba vzít v úvahu při výběru dokonalé cyklistické přilby.

To platí nejen při jízdě v náročném terénu, ale také na asfaltu, zejména pokud rádi jezdíte rychle.
Dobře padnoucí přilba sice nezaručí absolutní bezpečnost a nezranitelnost, ale může výrazně snížit sílu nárazu a ochránit nás před vážnými poraněními lebky a případnými následky. Podívejme se tedy na typy cyklistických hele a zjistěte, která z nich představuje tu nejlepší volbu.


Jaké jsou typy cyklistických helem?


Stejně jako jízdní kola se i cyklistické přilby vyrábějí v několika různých provedeních. Díky tomu si můžeme vybrat model, který nám bude odpovídat nejen po stránce velikosti, ale zároveň nabídne kvalitní konstrukci a také náš účinně ochrání. Styl jízdy, rychlost, druh kola a terén, po kterém jezdíme, to vše má vliv na to, které části lebky jsou během jízdy nejzranitelnější. Existují tedy tři základní typy helem. A sice:

  • Helmy pro volný čas, známé také jako městské přilby:  jsou relativně levné, vhodné pro dojíždění do školy nebo do práce a lze je použít i pro jízdu na kolečkových bruslích nebo koloběžce.

  • silniční helmy pro milovníky rychlé jízdy po asfaltu.

  • horské helmy XC, jak už název napovídá, jsou určeny do náročného terénu a kopců.

  • přilby pro enduro navazují do přileb pro XC. Jsou více uzavřené, zadní část přilby lépe chrání týl, některé modely mají možnost připevnění čelisti (pak získáte celoobličejovou helmu)

  • dětské / juniorské cyklistické helmy - určené nejmladším uživatelům jízdních kol

  • přilby BMX -  helmy typu ořech, pro jízdu na kole BMX, nezbytná při provádění různých akrobatických kousků.

  • celoobličejové helmy - uzavřené helmy s plnou čelistí, určené pro cyklisty, kteří sjíždějí nárčný terén a riziko nehody je velmi vysoké

  • časovkářské a triatlonové helmy - jedná se o zjednodušené modely, kde záleží na každé vteřině, omezený počet otvorů.


Jaké jsou rozdíly mezi cyklistickými helmami?


V závislosti na typu cyklistické helmy se musíme vypořádat s mírně odlišnou konstrukcí, a tím i s její funkčností. Rekreační helmy mají jednoduchý design a často jsou vybaveny přídavným kšiltem, který slouží jako ochrana očí před sluncem. Tyto přilby jsou jednodušší než jiné modely a často mají elegantní nebo originální design.
U silničních přileb je velmi důležitá nízká hmotnost a aerodynamický tvar. Jsou velmi elegantní a většinou mají také velké množství větracích otvorů.
Horské přilby, známé také jako MTB přilby, se vyrábějí ve dvou variantách - otevřené a uzavřené, ty chrání také čelist cyklisty. Vyznačují se většími větracími otvory, díky tomu vás udrží v pohodlí, i když zrovna nepojedete vysokou rychlostí. Často bývají vybaveny stříškou, která chrání před deštěm a slunečním zářením.


Cyklistická helma s MIPS nebo bez něj?


Během brouzdání nabídkou v obchodech s cyklistickým vybavením můžete narazit na dva druhy helem. První, tradiční, jsou cyklistické helmy, které mají vnější skořepinu spojenou s výstelkou, a přilby s technologií MIPS. Kterou z nich ale vybrat?

Czy warto mieć kask z mips - badania testy


Abychom mohli odpovědět na tuto otázku, musíme si nejdříve vysvětlit, co to vlastně MIPS je. Jednoduše řečeno, jedná se o technologii, která poskytuje pokročilou ochranu proti nárazu. Tento typ přilby je vybaven přídavnou pohyblivou vložkou, která umožňuje, aby se přilba při pádu otáčela a přizpůsobila se směru nárazu. Přestože jsou tyto přilby dražší než tradiční přilby, výzkum jejich účinnosti potvrzuje, že zkrátka fungují. Běžné cyklistické přilby snižují riziko úmrtí v důsledku nárazu o 85 %. Přilby MISP jsou stejně účinné a navíc čtyřnásobně snižují riziko vážných poranění lebky. Pokud chcete maximální ochranu, je to zkrátka ta nejlepší volba.

Další informace o technologii MIPS -->

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.