Přestože na kole pravděpodobně jezdíte už roky, nikdy předtím jste nepřemýšleli o koupi helmy.

Dokud jste neměli menší havárii a neuviděli, jak špatně může takový volný přístup k tématu skončit. Najednou vás napadlo, že pohyb po silnicích bez cyklistické přilby může mít tragické následky. Rozhodli jste se tedy poučit ze své chyby a jít si koupit cyklistickou helmu. Po tomto rozhodnutí začínají schody, protože si nevíte rady s výběrem velikosti helmy? Neboj se! Není to vůbec tak těžké. Stačí znát základní pravidla. Diskutovali jsme o nich níže a doporučujeme vám číst dál.

Proč je velikost cyklistické přilby tak důležitá?

Cyklistická helma je jako každý jiný kus oblečení, který nosíte. Když je něco příliš těsné, cítíte se trapně a nepohodlně. Když je však příliš velký, neustále se obáváte, že o něj přijdete. S cyklistickou helmou je to však mnohem horší než s botami. Jde o vaši bezpečnost. V extrémních situacích i o zdraví a život. Špatně padnoucí cyklistická přilba nesplní svou funkci! Při pádu vám hlavu neochrání!

Téměř každý model helmy má možnost nastavení a přizpůsobení velikosti hlavy. Nezapomeňte však vybrat takovou velikost přilby, kde je obvod naší hlavy v daném rozmezí.

Jakou velikost cyklistické helmy vybrat?

Cyklistické helmy mají obvykle stejnou velikost jako oblečení. Tedy od XS po XXL. Velikost helmy závisí na obvodu vaší hlavy. Obvykle se pohybuje od 48 do 62 cm. Samozřejmě máme na mysli pouze přilby pro dospělé. Dětská velikost vypadá trochu jinak. Označení velikosti je XS/S, S/M, M/L. Dětské helmy jsou navíc docela nastavitelné. Díky tomu rostou společně s miminkem.

Ukázková velikostní tabulka značky GIRO, kde např. velikost M odpovídá obvodu hlavy v rozmezí 55-59 cm

Stačí tedy změřit obvod hlavy a po potížích? Ne úplně. Cyklistická helma je velmi podobná botám. Musí sedět tvaru vaší hlavy, stejně jako boty na nohy. Proto je tak riskantní objednat si svou první cyklistickou helmu v internetovém obchodě. Opravdu netušíte, jestli se v něm budete cítit pohodlně. Pokud tedy z nějakého důvodu nemáte na výběr a potřebujete koupit cyklistickou helmu online, objednejte si pár modelů na vyzkoušení a nechte ten, který vám nejlépe vyhovuje.

Jak změřit obvod hlavy?

Pamatujte, že tomu musíte věnovat nějaký čas. Správné měření obvodu hlavy vyžaduje přesnost a klid. V opačném případě je velmi velká šance, že budete muset helmu znovu objednat nebo jít do stacionárního obchodu. Správné změření obvodu hlavy vám bude určitě trvat mnohem déle.

Popadni krejčovský metr. Nakonec to může být jednoduchý řetězec. Poté obtočte krejčovským metrem lebku tak, aby těsně přiléhala ke kůži. Neutahujte měřicí pásku kolem hlavy! Zkontrolujte obvod na čáře nad spánkem a uchem. Nejlepší je provést nějaká měření. Nakonec si vyberte nejčastěji opakovaný okruh a objednejte si cyklistickou přilbu v internetovém obchodě.

Vybrané modely cyklistických přileb z naší nabídky.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.