Vhodné cyklistické oblečení je klíčem k pohodlné a bezpečné jízdě. V našem průvodci se dozvíte, jak se oblékat na kolo v různých ročních obdobích a jaké oblečení je pro každého cyklistu nezbytné. Seznamte se také s výhodami specializovaného cyklistického oblečení a ověřte si, které modely bund, kraťasů a rukavic pro vás budou nejlepší. S námi se nikdy nebudete muset vzdát cyklistiky kvůli nevhodnému oblečení.

Jak se obléknout na kolo? Tuto otázku si klade mnoho lidí, kteří chtějí své dobrodružství začít s kolem. Výběr správného cyklistického oblečení je velmi důležitý, protože ovlivňuje jízdní komfort, výkon a bezpečnost. V dnešní době je na trhu široká nabídka cyklistického oblečení, které je přizpůsobeno různým podmínkám a ročním obdobím. V tomto článku se pokusíme diskutovat o tom, jaké části oblečení jsou pro cyklisty nezbytné a jaká jsou nejlepší řešení pro různé povětrnostní podmínky.

Cyklistické oblečení - co stojí za to vědět?

V první řadě stojí za zmínku, že cyklistické oblečení se od běžného oblečení liší. Je přizpůsobena potřebám cyklistů a poskytuje jim maximální komfort a pohodlí při jízdě. Nejdůležitější prvky cyklistického oblečení jsou:


Cyklistické dresy


Jsou lepší než běžná trička a jiná bavlněná trička díky svým speciálním vlastnostem. Cyklistické dresy jsou vyrobeny z technických, prodyšných a rychleschnoucích materiálů, díky čemuž jsou při jízdě na kole pohodlnější než běžné dresy. Díky tomu, že materiály, ze kterých jsou vyrobeny, jsou prodyšné, umožňují rychlý odvod vlhkosti od těla při intenzivní fyzické námaze.

Cyklistické dresy jsou také obvykle přiléhavé a mají anatomický střih, díky čemuž jsou pohodlnější na jízdu než běžné dresy. Na rozdíl od triček jsou cyklistické dresy navrženy s ohledem na cyklistiku, což znamená, že mají speciální prvky, jako jsou zadní kapsy, reflexní prvky a speciální zipy.

Díky tomu, že jsou vyrobeny z technických materiálů, jsou cyklistické dresy odolnější vůči vnějším faktorům, jako je UV záření nebo vlhkost, díky čemuž jsou odolnější a neztrácejí své vlastnosti ani po opakovaném praní.

Abych to shrnul, cyklistické dresy jsou lepší než běžná trička a další bavlněné košile díky svým speciálním vlastnostem, jako je prodyšnost, rychlé schnutí, anatomický střih a odolnost. Pokud nám tedy záleží na pohodlí při jízdě na kole, vyplatí se investovat do kvalitních cyklodresů.


Cyklistické šortky a volné cyklistické šortky


Další důležitý prvek šatníku cyklisty, který by měl dobře padnout na tělo. Tyto speciální šortky jsou navrženy pro pohodlí a ochranu během dlouhých hodin v sedle. Na rozdíl od běžných kraťasů mají cyklistické kraťasy zabudované speciální vložky, které zabraňují tření a nepohodlí při jízdě.

Vkládá do cyklistické šortky jsou vyrobeny z měkkého pružného materiálu, který se dokonale přizpůsobí tělu a snižuje tlak na konkrétní oblasti. Díky tomu si cyklista může užít pohodlnou jízdu bez bolesti a nepohodlí.

Vycpávky v cyklistických šortkách jsou k dispozici v různých tloušťkách v závislosti na typu jízdy a preferencích jezdce. Nejčastěji používané vložky mají tloušťku 6-8 mm, které poskytují odpovídající úroveň odpružení a ochrany. Tlustší vložky se obvykle používají pro dlouhé a intenzivní jízdy, jako jsou cyklistické maratony.

Za zmínku stojí, že výběr cyklistických kraťasů je důležitý i z hygienických důvodů. Vložky do cyklistických kraťasů jsou vyrobeny z materiálů, které zabraňují množení bakterií a zajišťují dostatečné větrání. Předcházíme tak vzniku nepříjemných pachů a zajišťujeme hygienu při dlouhých cestách. Cyklistické šortky jsou nezbytným prvkem šatníku každého cyklisty. Vysoce kvalitní vložka v cyklistických šortkách poskytuje pohodlí, ochranu a hygienu během dlouhých hodin strávených v sedle.

Volné cyklistické kraťasy jsou alternativou k tradičním, přiléhavým cyklistickým šortkám. Doporučují se zejména lidem, kteří preferují ležérnější styl jízdy. K dispozici jsou volné cyklistické kraťasy, které mají zabudované vnitřní boxerky s cyklistickou vycpávkou. Tyto modely jsou ideální pro cyklisty, kteří oceňují pohodlí a svobodu pohybu. Vnitřní boxerky s cyklistickou vložkou poskytují dodatečnou ochranu a odpružení při jízdě, díky čemuž si cyklista může užít ještě více pohodlí a bezpečí při dlouhých trasách.


Cyklistické bundy


Cyklistické bundy je nepostradatelným prvkem šatníku každého cyklisty, který plánuje jízdu v různých povětrnostních podmínkách. Stojí za připomenutí, že cyklistické bundy lze rozdělit do tří hlavních skupin: nepromokavé cyklistické bundy, větruodolné cyklistické bundy a zimní cyklistické bundy, které jsou zateplené. Každý z těchto typů bundy má své specifické vlastnosti a funkce.

Cyklistické bundy do deště jsou skvělou volbou pro cyklisty, kteří nemají rádi jízdu v dešti. Takové bundy jsou vyrobeny z materiálů, které zadržují vodu a zabraňují tak promoknutí. Vyplatí se vsadit na modely, které mají dobrou membránu, která zároveň umožňuje pokožce dýchat. Díky tomu se při jízdě příliš nepotíme a zároveň nepromokneme.

Cyklistické bundy Windbreaker je to dobrá volba pro chladné a větrné dny. Tyto bundy jsou vyrobeny z větruodolných materiálů pro optimální ochranu před chladem. Zároveň mají prodyšné vlastnosti, díky kterým nedochází k přehřívání pokožky.

Zimní cyklistické bundy, které jsou zateplené, jsou nejdůležitějším prvkem oblečení při zimních cyklovýletech. Tyto bundy jsou vyrobeny z izolačních materiálů, které poskytují optimální ochranu před chladem. Uvnitř bundy je hřejivá vrstva, která udržuje tělo v teple. Díky tomuto řešení se cyklista nebude muset obávat chladu ani při dlouhých cestách v nízkých teplotách.

Stojí za to připomenout, že cyklistické bundy by měly dobře sedět na postavě a zajistit volnost pohybu při jízdě. Pozornost byste měli věnovat i povrchové úpravě bundy, jako jsou reflexní prvky, které zvyšují bezpečnost při jízdě za snížené viditelnosti.

Výběr cyklistické bundy je třeba přizpůsobit povětrnostním podmínkám, ve kterých plánujeme jezdit. Ať už je deštivé, větrné nebo ledové počasí, existuje ta správná cyklistická bunda, která vám poskytne optimální ochranu a pohodlí při jízdě.


Cyklistické rukavice



Cyklistické rukavice jsou k dispozici v různých verzích, což vám umožní přizpůsobit je převládajícím povětrnostním podmínkám. Jsou dostupné na trhu letní rukavice s dlouhým a krátké prsty které zajišťují dostatečné větrání a dobře větrají ruce při řízení v horkých dnech. Na podzim a v zimě se vyplatí vsadit na zateplené cyklistické rukavice, které zahřejí a ochrání před chladem. Zimní cyklistické rukavice mívají zvýšenou izolaci a jsou opatřeny speciálními nátěry, které zabraňují pronikání vlhkosti do interiéru. Bez ohledu na typ rukavic stojí za to věnovat pozornost pohodlným upevňovacím prvkům, které vám umožní upravit a zabránit sklouznutí rukavic během jízdy.


Cyklistické boty



Cyklistické boty je to velmi důležitý kus oblečení, zejména pro lidi, kteří tráví hodně času na kole. Mnoho lidí, zejména začátečníků, si myslí, že stačí obyčejná sportovní obuv, ale není to pravda. Cyklistické boty jsou speciálně navrženy pro cyklisty a zajišťují pohodlí, bezpečnost a efektivitu šlapání.

V závislosti na typu cyklistiky, kterou provozujete, existuje mnoho různých typů cyklistické obuvi. Modely jsou k dispozici trekking které jsou šněrovací a pohodlné, takže s nimi můžete chodit i mimo kolo, lze je používat s klasickými cyklistickými pedály i pedály s klipy například Shimano SPD. Používá se pro horská kola XC cyklistické boty které poskytují lepší přilnavost a jsou odolnější. Silniční cyklistické boty jsou zase velmi lehké a vzdušné, což umožňuje dlouhodobý trénink a jízdu ve vysokých teplotách. V typu kola štěrk jsou použity boty s pohodlnou podrážkou a přilnavými kolečky, které umožňují jízdu v náročném terénu. V triatlonie na druhou stranu se používají boty speciálně upravené pro cyklistiku, které umožňují rychlé nazouvání a zouvání z nohy.

Cyklistické boty jsou vybaveny speciálními klipy, které zabraňují pádu nohy z pedálu. Existují také modely plošinových cyklistických bot, které lze používat s běžnými pedály nebo plošinovými pedály.

Při výběru cyklistické obuvi je důležité věnovat pozornost několika otázkám. Boty by měly být lehké, pohodlné a přilnavé. Kromě toho by měly poskytovat ochranu před zraněním a příp zimní cyklistické boty - proti chladu a vlhkosti. Za pozornost stojí také ventilační systém, který zabrání přehřívání nohou při intenzivním tréninku.

Suma sumárum, při výběru cyklistické obuvi se vyplatí zvážit, pro jaký druh cyklistiky budou určeny, jaké by měly mít funkce a jaké požadavky by měly splňovat. Vždy se vyplatí zaměřit se na kvalitu a pohodlí, aby byl cyklistický trénink ještě efektivnější a pohodlnější.


Cyklistické brýle


Cyklistické brýle nejsou pouze prvkem stylingu, ale poskytují také ochranu před škodlivým UV zářením, větrem a prachem. V závislosti na individuálních potřebách a preferencích jsou na trhu různé typy cyklistických brýlí.

Jedním z nejoblíbenějších typů jsou cyklistické brýle s fotochromní technologií, který umožňuje automatické ztmavení nebo rozjasnění brýlí v závislosti na intenzitě světla. Díky tomu má cyklista vždy tu správnou viditelnost bez ohledu na povětrnostní podmínky.

Dalším řešením jsou cyklistické brýle s výměnnými skly které umožňují přizpůsobit barvu brýlí převládajícím povětrnostním podmínkám. jsou také k dispozici polarizované modely které snižují oslnění světla a zlepšují kontrast vidění, což je užitečné zejména při jízdě za slunečného dne.

Některé cyklistické brýle mají také speciální povlaky, které zabraňují zamlžování čoček a poskytují lepší viditelnost při dešti nebo mrholení. Důležitým aspektem při výběru cyklistických brýlí je také jejich pohodlí – měly by být lehké, dobře přiléhat k hlavě a netlačit na nos ani uši.

Pokud máme vadu zraku, tak velká část výše popsaných verzí brýle mají navíc korekční vložku což umožňuje vyrobit korekční brýle.

Dobře zvolené cyklistické brýle jsou důležitým prvkem výbavy každého cyklisty, poskytují nejen ochranu před škodlivým UV zářením a prachem, ale také zlepšují jízdní komfort a viditelnost na silnici.

Z cyklistických brýlí stojí za zmínku také MTB cyklistické brýle, oblíbené zejména mezi milovníky jízdy v terénu a na horských kolech. MTB cyklistické brýle poskytují nejen ochranu před UV zářením a prachem, ale také před větvemi a kameny, ze kterých vás mohou bolet oči při jízdě v lese nebo na kamenité cestě.

MTB cyklistické brýle se vyznačují větší plochou skla a přídavnými bočními štíty, které poskytují lepší ochranu a větší zorné pole. Za pozornost stojí správné odvětrávání MTB brýlí, které zabraňuje zamlžování skel, a také úprava pásků, díky kterým budou MTB brýle perfektně sedět na obličeji.

Při výběru MTB brýlí na kolo se vyplatí věnovat pozornost barvě a typu skel. Dostupné možnosti zahrnují barevná, tónovaná, fotochromatická a polarizační skla. Každý z těchto typů skla má své výhody a hodí se do různých povětrnostních podmínek.


Cyklistická helma


Je to nezbytný kus oblečení každého cyklisty cyklistická helma. Přilba ochrání vaši hlavu před zraněním v případě pádu, což vám může zachránit život. Při výběru cyklistické přilby se vyplatí věnovat pozornost její velikosti a přizpůsobení tvaru hlavy. Helma by měla být lehká a pohodlná, ale zároveň odolná proti nárazu. Za pozornost stojí i ventilace, která zajistí dostatečné chlazení hlavy při jízdě.

Cyklistické přilby jsou dostupné v mnoha různých variantách, přizpůsobených různým typům jízdy. na trhu lze nalézt silniční cyklistické přilby, které jsou lehké a aerodynamické, určené hlavně pro jízdu na silnici. mtb/xc cyklistické helmy zatímco mají vyšší zadní a boční štíty, které chrání vaši hlavu v nerovném terénu. Celoobličejové cyklistické přilby, používané nejčastěji v horské cyklistice, mají celoobličejovou ochranu a ochranu čelistí, která poskytuje nejlepší ochranu při agresivních sjezdech.

Jsou také dostupné na trhu cyklistické přilby pro děti, které se vyznačují menší velikostí a pohodlným zapínáním. BMX helmy mají však přídavný kryt na krku a vyztužené části, které chrání hlavu při případných pádech.

Za pozornost stojí také technologie používané u cyklistických přileb. Jedním z nich je technologie MIPS, To je Vícesměrný systém ochrany proti nárazu, který poskytuje dodatečnou ochranu proti poranění hlavy. Cyklistické přilby s MIPS vybavené touto technologií mají speciální vložky, které snižují sílu nárazu při pádu.

Dobře zvolené cyklistické přilby jsou klíčem k bezpečné jízdě. Stojí za to věnovat pozornost různým modelům, přizpůsobeným různým typům jízdy, stejně jako technologiím, které poskytují dodatečnou ochranu proti zranění.

Souhrn

Jak vidíte, správné cyklistické oblečení je klíčem k pohodlné a bezpečné jízdě. Při výběru cyklistického oblečení se vyplatí dbát na jeho kvalitu, funkčnost a přizpůsobení individuálním potřebám. Pamatujte, že cyklistické oblečení by mělo poskytovat ochranu před chladem, větrem, deštěm a sluncem. Správně zvolená obuv, brýle, helma a rukavice zvýší naši bezpečnost a pohodlí při jízdě na kole.



přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.