Jste člověk, který často jezdí na kole? Jistě víte, že na silnici se mohou stát různé věci a vaše kolo se může poškodit nebo rozbít. V takové situaci je dobré vědět, jak poruchu odstranit nebo zajistit tak, abychom se dostali domů. 

V současné době najdeme na trhu cyklovychytávek širokou škálu příslušenství, které nám s tím může pomoci. Jsou mezi nimi například multifunkční klíče na kolo. co jsou? Vyplatí se je kupovat a nosit s sebou? Je čas na tyto otázky odpovědět.

Co jsou multifunkční klíče jízdních kol?

Multifunkční klíče na kola nejsou nic jiného než nářadí, které obsahuje mnoho užitečného příslušenství v jednom kusu vybavení. Jedná se o kompaktní zařízení, která obsahují několik nebo dokonce tucet různých klíčů, šroubováků, šroubováků a dalších nástrojů. Díky tomu jsou velmi funkčním a skladným řešením, které najde uplatnění nejen v dílně, ale i na cestách. Jsou proto ideálním řešením pro lidi, kteří se při cyklovýletech vydávají daleko od domova a chtějí mít jistotu, že si poradí s každou situací.

Multifunkční klíč na kola TOPEAK ALIEN X

S jakými opravami nám může multifunkční klíč pomoci?

Rozsah oprav, které lze multifunkčním klíčem na kola provést, závisí samozřejmě na tom, jaké vybavení zvolíme. Existují klíče s 10 nebo 15 nástroji, ale na trhu jsou i plně profesionální nástroje s až několika desítkami různých typů hrotů a příslušenství.
Přesto si i se základním multifunkčním klíčem můžeme dovolit opravy jako dotažení šroubů ve volantu či pedálech, opravu přetrženého řetězu na jízdním kole pomocí nářadí. Velmi často si řidiči pomocí klíče nastavují i ​​výšku sedla nebo řídítek. Jedním slovem, mají-li dobrý multifunkční klíč, dokážou si poradit s většinou problémů, se kterými se mohou při jízdě na kole setkat.

V případě přetržení řetězu je další jízda nemožná, mají multifunkční klíč vybavený i řetízkovým nářadím, přetržený řetěz rychle a snadno opravíme odstraněním / zkrácením poškozené části a opětovným připojením.

Jak vybrat dobrý multifunkční klíč na kolo?

Nelze popřít, že velmi široká nabídka multifunkčních klíčů na kola nám dává spoustu možností vybrat si nástroj, který bude plně šitý na míru našim potřebám a očekáváním. Na druhou stranu však jejich tak velká rozmanitost znamená, že často nevíme, co si vybrat. Zkusme si tedy odpovědět na otázku, jaký by měl mít dobrý klíč na kolo, který splní naše očekávání a umožní bezpečné a efektivní opravy.
Nejprve si dejte pozor na to, kolik tipů, funkcí a nástrojů daný multifunkční klíč má. Čím více jich bude, tím více problémů a poruch budeme schopni řešit. V zásadě se vyplatí zkontrolovat, zda je multifunkční klíč vybaven tím nejdůležitějším z nich, tedy několika imbusovými klíči různých velikostí, plochým klíčem, šroubovákem a nástrojem na opravu přetrženého řetězu. Velmi užitečný může být i malý kapesní nůž.
Další věcí, kterou je třeba zvážit, je, z jakého materiálu jsou nástroje vyrobeny. Levnější multifunkční klíče na kola mají většinou hliníkové hroty. Jejich výhodou je jistě nízká cena, ale musíme si uvědomit, že hliník je spíše měkký kov a bohužel nám takové klíče na kolo dlouho sloužit nebudou. Mnohem lepší volbou jsou multifunkční klíče na kola z tvrzené nerezové oceli, které jsou schopny perfektně fungovat po mnoho let.
Podívejme se také, zda mají nářadí dostatečně dlouhé rukojeti, aby dosáhly na těžko dostupná místa na kole, a jejich samotné pouzdro je pevné, odolné a usnadňuje jejich přepravu a odstranění příslušného hrotu.

Řetězové klíče. Takový klíč se vyplatí mít, protože v případě přetržení řetězu s pomocí takového klíče řetěz opravíme a jedeme dál

Co to stojí?

Multifunkční klíče na kolo nejsou příliš drahá zařízení. Nejlevnější modely lze pořídit za několik desítek zlotých. Musíme si však uvědomit, že v tomto případě budeme moci použít jen málo nástrojů a kvalita materiálů, ze kterých jsou vyrobeny, rozhodně není nejvyšší. Pokud jsme tedy vášnivými cyklistickými nadšenci, vyplatí se vybavit se o něco robustnějším klíčem na kolo s více funkcemi. Tyto typy příslušenství stojí mezi 790 a dokonce 1580 CZK. Pak však máme co do činění s velmi profesionálními nástroji, které jsou schopny splnit očekávání i těch nejnáročnějších uživatelů.

Vyplatí se vozit s sebou multifunkční klíče na kolo?

Přejděme však k tomu nejdůležitějšímu, tedy k odpovědi na otázku v nadpisu našeho článku. Je nutný multifunkční klíč na kolo? Vyplatí se ho koupit a vzít s sebou?
Hodně záleží na tom, zda se s kutily potýkáme denně a dokážeme si poradit s jednoduchými opravami na cestách. Nelze popřít, že ani ten nejspecializovanější utahovák na kolo nám nepomůže, pokud nedokážeme diagnostikovat závadu a použít jej. Přesto není obsluha nástrojů obsažených v multifunkčním klíči nijak náročná a s trochou zácpy ji zvládne každý z nás.
Vyplatí se však vozit s sebou multifunkční klíče na kolo? Určitě ano, pokud kolo, které máme, není kvalitní moderní vybavení. U takových dvoukolek často dochází k drobným závadám a poruchám, se kterými si snadno poradíme s dobrým multifunkčním klíčem.

Takový nástroj se také vyplatí mít s sebou, když se pohybujete náročným, lesním nebo horským terénem. V případě silnic tohoto typu je mnohem snazší najít závadu a je složitější narazit na někoho, kdo by nám mohl pomoci.
Přesto je dobré si uvědomit, že multifunkční utahovák na kolo není žádné velké ani těžké nářadí a je dobré ho mít stále u sebe. Na rozdíl od tradiční sady klíčů pro nás nebude zátěží. Tím spíše, že mnoho modelů dostupných na trhu má praktické kryty nebo magnety, díky kterým je můžeme namontovat například na rám jízdního kola.

Sečteno a podtrženo, mít svůj vlastní multifunkční klíč na kolo je velmi dobrý nápad. Zvláště pokud jsou naše cesty dlouhé nebo se odehrávají v náročném terénu. Naštěstí náklady na pořízení základní multifunkční klávesy nejsou vysoké. Není divu, že se v dnešní době stále více cyklistů rozhoduje přidat tuto praktickou vychytávku do své standardní výbavy na cyklovýlety.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.