Levná nebo drahá lampa? Chcete se zviditelnit nebo mít jen „svícení na kolo“?

Běžné světlo na kolo za stokorunu nebo za dva tisíce? Co si vybrat?

Jedním ze základních prvků výbavy každého cyklisty, potažmo jeho kola, by mělo být světlo na kolo. Jeho technické specifikace se v závislosti na vybraném modelu mohou lišit. Kvalitnější a účinnější světla na kolo mají pozitivní vliv na bezpečnost jízdy cyklisty za šera nebo tmy a zároveň zlepšují její komfort. A proto bychom měli světla na kolo vybírat velmi uvážlivě.

Sada světel LEZYNE CONNECT SMART 1000XL (1000 lumenů) / KTV PRO SMART DRIVE (75 lumenů)

Jaké vlastnosti splňují kvalitní světla na kolo a proč by neměly chybět ani na Vašem kole? Dnešní trh nabízí levné modely za stokorunu, ale také i profesionální řešení za několik tisíc. Ale co si vybrat?

Proč je osvětlení jízdního kola nezbytnou součástí výbavy?

Povinnou výbavu jízdního kola určují předpisy a české zákony. Podrobné informace k tomuto tématu naleznete mimo jiné internetových stránkách bezpečnosti silničního provozu (BeSiP). K povinné výbavě jízdního kola patří mimo jiné také následující osvětlení:

vpředu: alespoň jedna selektivní žlutá nebo bílá obrysová svítilna;

vzadu: nejméně jedno červené odrazové sklo, nikoli však trojúhelníkového tvaru, a nejméně jedna červená obrysová svítilna.

Kromě toho pokyny obsahují také podrobné technické informace o kvalitě světla a způsobu instalace svítilen. Světla a odrazky jízdních kol osvětlené světly silnice by měly být v noci viditelné minimálně ze vzdálenosti 150 metrů (za dobré viditelnosti). Jízdní kola mohou být vybavena blikajícím pozičním světlem. Světla na kolo nesmí být umístěny výše než 1,5 metru a níže než 25 centimetrů od povrchu vozovky. Kromě toho nesmí být zadní červená světla viditelná zepředu a přední selektivní žlutá nebo bílá světla nesmí být viditelná zezadu.

Základní technické parametry dobrého cyklistického osvětlení

Dobré osvětlení jízdního kola by mělo být spolehlivé. Koneckonců na tom do značné míry závisí bezpečnost cyklisty za snížené viditelnosti, a to i po setmění nebo v noci. Světla na kolo měla být robustní a odolná proti mechanickému poškození, ke kterému může dojít během jízdy. Jejich povrch si během jízdy bude muset poradit s oděrkami od kamínků, kontaktem s hmyzem nebo větvemi. Dalším klíčovým aspektem je odolnost osvětlení vůči proměnlivým povětrnostním podmínkám, včetně vlhkosti a mrazu.

Při výběru světel na kolo byste měli věnovat pozornost jejich viditelnosti, která je upravena právními předpisy. Svítidlo by mělo tyto požadavky splňovat, ale obecně platí, že čím lepší viditelnost, tím lépe. Dalším parametrem je intenzita světla. V českých podmínkách se vyplatí sáhnout po produktech, jejichž svítivost přesahuje 400 lumenů. V městských podmínkách budou dobře fungovat i světla na kolo se svítivostí kolem 300 lumenů, ale za zhoršených povětrnostních podmínek nebo při cestách mimo město, např. po lesních cestách, se mohou ukázat jako nespolehlivá. Moderním a osvědčeným řešením jsou světla s vestavěnou dobíjecí baterií, která zajistí i několikahodinový provoz ve tmě. Jedná se o velmi pohodlné řešení, protože jejich baterie lze nabíjet mimo jiné i pomocí powerbanky. Při výběru světla je důležité, aby jeho instalace a údržba byly jak nejsnazší. Pozitivně se to promítne na komfort jízdy a zároveň se zvýší životnost zařízení. Ty nejlepší parametry nabídnou v této oblasti pouze dražší řešení .

Co je STvZO?

Tajemná zkratka STvZO pochází z německého Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung. (Více informací o této problematice naleznete zde https://www.mikesport.cz/blog/stvz-co-je-to-a-proc-je-to-tak-dulezite-behem-cyklovyletu-do-nemecka. Jedná se o pravidla, kterými se řídí udělování povolení k provozu na pozemních komunikacích v Německu. Poslední novelizace proběhla v roce 2012. Předpisy upravují technické parametry a způsob instalace osvětlení jízdních kol používaných na německých silnicích. S těmito předpisy by se měl seznámit a přizpůsobit jim své kolo každý, kdo plánuje cyklistický výlet za naší západní hranicí. Německé oblasti jsou velmi atraktivní pro cykloturistiku, zejména pro obyvatele Severních Čech. Pokud osvětlení jízdních kol přizpůsobíte místním požadavkům, vyhnete pokutám, které bývají v Německu opravdu vysoké. V Německu není možné v noci používat blikající světla, což je našim luhům a hájům rozdíl. V současné době mnoho výrobců uvádí na obalu informaci o tom, že svítidlo splňuje požadavky STvZO, nakup takového model rozhodně stojí za zvážení. Osvědčí se nejen v Německu, ale také u nás nebo třeba v Polsku, kde cyklistům poskytnou vysoký pocit bezpečí.

Zobrazit všechna světla na kolo s STvZO -->

Výhody dražších svítidel v porovnání s levnějšími modely

Ať už na kole jezdíte jen příležitostně, nebo z něj prakticky neslezete, vždy byste měli dbát na zachování bezpečnosti. Proto byste si měli pořídit kvalitní světla pro jízdní kola, jejichž technické parametry odpovídající předpisům a zároveň se osvědčí také v reálném provozu. Na bezpečnosti a ochraně zdraví se nevyplatí šetřit, tou nejlepší volbou jsou profesionální svítidla a jejich cena může dosahovat až 2500 Kč. Přestože jsou počáteční náklady vyšší než pouhých 100 Kč, rozhodně se takový nákup vyplatí.

Dražší modely nabídnou především delší výdrž, takže se jejich cena v průběhu používání rozloží na více let. Jsou spolehlivé a v provozu nabídnou vyšší  efektivitu , což se výrazně projeví také na bezpečnosti cyklistů. Dražší modely nabízejí lepší intenzitu světla, viditelnost, odolnost a často jsou vybaveny také přídavnou baterií. V případě levnějších modelů za 100 Kč rozhodně hovoříme o horších technických parametrech a životnosti. V klíčových okamžicích nám nemusí poskytnout dostatečnou ochranu, proto se při výběru výbavy kola vyplatí vybrat dražší a kvalitnější modely od renomovaných výrobců. Pokud máte při nákupu jakékoli pochybnosti, rozhodně se poraďte s odborníky. Toto pravidlo se vztahuje jak na nákup osvětlení pro jízdní kola  pro dospělé, tak pro dětská kola.

TOP12 - Nejprodávanějších světel na kolo.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.