Správný výběr brýlí na kolo je naprostý základ. To platí pro rekreační cyklisty, ale stejně tak pro ty nejlepší profesionály. Správně vybraný model zajistí pohodlí a bezpeční během jízdy, ale také ochrání zrak uživatele.  Na co si během výběru sportovních brýlí dát pozor?  Sáhnout po fotochromatických brýlích nebo raději vybrat model s výměnnými skly? Na to se dne společně podíváme.

Jaké vlastnosti nabízejí kvalitní cyklistické brýle?

Bez ohledu na uživatelské preference existuje několik klíčových vlastností, které by kvalitní cyklistické brýle měli splňovat. Cyklistické vybavení by v žádném případě nemělo omezovat zorné pole cyklisty, a proto se říká, že nejlepší brýle takové, které během jízdy není vidět. Pokud brýle během jízdy poskytují neomezenou viditelnost a výrazný obrat, mají automaticky pozitivní vliv na pohodlí a bezpečnost cyklisty během jízdy.

Kromě toho by brýle měli účinně chránit oči cyklisty před:

  • prachem;
  • Větrnými poryvy;
  • deštěm;
  • hmyzem;
  • kamínky;
  • větvemi;
  • UV zářením.

Odolnost a přizpůsobení individuálním potřebám

Brýle na kolo by měli nabídnout vysokou odolnost A to se týká nejen čoček, ale také samotných obrouček. Během jízdy na kole se totiž může stát ledacos, nehody nevyjímaje. Kvalitní brýle při nárazu neprasknou a díky tomu dochází k minimalizaci rizika poškození zraku případnými úlamky. Většina renomovaných značek v současnosti vyrábí brýle na kolo z odolného a zároveň velmi praktického polykarbonátu. Dalšími parametry, které nelze opomenout, jsou správné přizpůsobení brýlí vzhledem k hmotnosti uživatele, velikost a typ čoček a v neposlední řadě také přilnutí brýlí k obličeji. Tyto aspekty mají přímý vliv na komfort během jízdy.

Jaké skla vybrat?

Z uživatelského hlediska je výběr správného druhu skel velmi důležitým parametrem. V současnosti trh nabízí nepřeberné množství modelů cyklistických brýlí, ale mezi ty nejpopulárnější se řadí následující:

  • obyčejné brýle;
  • brýle s fotochromatickými skly;
  • brýle s výměnnými skly.

V následujícím textu se zaměříme na porovnání výhod a nevýhod posledních dvou zmíněných druhů. Tedy těch, které se v posledních letech stávají skutečným hitem a zároveň cyklistům pomáhají chránit jejich zdraví a zachovat bezpečnost a pohodlí.

Brýle s fotochromatickými skly a jejich vlastnosti

Tento druh brýlí je skutečnou lahůdkou pro příznivce novinek z oblasti techniky. Fotochromatické skla mají totiž jednu speciální vlastnost. Během jízdy na slunci samy ztmaví a následně se zase rozjasní, jakmile slunce zmizí za obzorem. Je to velmi praktické řešení pro osoby, které rády jezdí v terénu. Například v lese nebo na horách. Během takové jízdy totiž často dochází ke změně prostředí a chvíli tak jedeme stinném lese a následně zase po prosluněné mýtině. V takových podmínkách by výměna skel mohla mít negativní dopad na komfort a rychlost jízdy. Díky tomu jsou fotochromatické brýle velmi oblíbené mezi příznivci aktivní cyklistiky v přírodě, ale také mimo ni. Trh uživatelům nabízí celou řadu stmívacích systémů. Existují brýle s baterií, která pomáhá při ztmavování, nebo skla, které to dělají zcela automaticky.

Mínusy?

Brýle tohoto typu jsou vhodné pro osoby jež obvykle jezdí v prostředí, ve kterém se často mění světelné podmínky. Samotný proces stmívání a rozjasňování však není okamžitý a při rychlé jízdě se může stát, že uživatel nic neuvidí nebo si bude stěžovat na sníženou ostrost vidění či dokonce na oslnění sluncem.

Brýle s výměnnými skly - proč je koupit?

Mohlo by se zdát, že brýle s výměnnými skly jsou momentálně nejlepším řešením, jaké trh nabízí. Jejich používání je stále rozšířenější a výrobci se uživatelům snaží nabídnout jak největší pohodlí. Na trhu proto můžeme najít brýle s různými systémy výměny skel, od nasazovacích až po magnetické. Brýle tohoto typu jsou velmi univerzální, protože se obvykle dodávají s tmavými, bílými a žlutými skly v balení. Před nákupem si však zkontrolujte, zda jsou dodávané žluté čočky vybaveny také speciálním UV filtrem.

Mínusy?

Tento druhy brýlí se skvěle hodí do každých podmínek, podmínkou pro zachování funkcionality však zůstává výměna skel, což pro některé uživatele může během jízdy v prostředí s proměnlivými světelnými podmínkami představovat určitý diskomfort. Proto je před nákupem vhodné zvážit, jakým způsobem budete brýle používat a jaký typ jízdy preferujete.

Shrnutí

Brýle s fotochromatickými skly i brýle s výměnnými skly mají svá pro i proti. Pro klasickou jízdu doporučujeme ty s výměnnými skly, nabízejí komplexnější využití. Pokud se ale rádi pohybujete v proměnlivém prostředí s různou intenzitou slunečního záření, pak pro Vás budou fotochromatické brýle lepší volbou. Konečná volba je samozřejmě na Vás, ale výběru správného řešení se rozhodně vyplatí věnovat čas.

TOP 10 nejprodávanějších cyklistických brýlí

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.