Nevíte, který ventil pasuje na vaše kolo? Určitě si přečtěte náš text.

Jak vybrat správnou duší na kolo?

V životě každého cyklisty dříve nebo později přijde nutnost pořídit si novou duši. Zdánlivě jednoduchý úkol se zkomplikuje, když potřebujete vybrat správný typ modelu z dostupných na trhu. Zde je vše, co potřebujete vědět, abyste se mohli správně rozhodnout.

Typy ventilků jízdních kol

Dnes jsou nejběžnější tři hlavní standardy ventilů pro jízdní kola: Presta, Dunlop a Schrader, které jsou znázorněny na následujícím obrázku:

presta-schrader-dunlop-auto

Presta (SV -Zotročující ventil) - také nazývaný francouzština (FV -Francouzský ventil). Toto je dnes nejrozšířenější typ u sportovních kol, ale stále častěji také u rekreačních kol. Vyznačuje se kroucenou špičkou, která je v grafice ve zlaté barvě. Než začnete pumpovat, před nasazením špičky pumpy ji mírně odšroubujte a stisknutím uvolníte vzduch. Málo průměr ventilku 6mm, vyžaduje malý otvor v ráfku, což je výhoda pro silně zeštíhlená výkonnostní kola a jejich odolnost, ale také je naznačeno, že drží tlak lépe než jiné systémy.

Dunlop (DV -Ventil Dunlop) - nazývaný čas na kole. Nejméně časté z nich, dnes hlavně u starších kol. Stejně jako u ventilů Presta se špička před pumpováním odšroubuje a pro vypuštění je třeba vytáhnout malou kartuši. Výhodou, ale i nevýhodou DV ventilu je jednocestné provedení, které velmi zjednodušuje jeho konstrukci a obsluhu, ale znemožňuje měření tlaku manometrem, což jej prakticky vylučuje z náročnějších aplikací. Průměr jako Presta - 6mm.

Schrader (OF -Automatický ventil) - autoventil. Dnes je běžnější u rekreačních kol, ale nejen. Je větší než ostatní průměr - 8mm a žádný zkroucený konec. Největší výhodou duší s AV ventilkem je možnost použití stejných pump jako v případě např. automobilu.

Jakou trubku vybrat?

Při výběru typu ventilku nové duše se můžete řídit typem staré duše, přičemž normu poznáte porovnáním s grafikou. Pokud to není možné, změřte průměr otvoru v ráfku, protože Duše ventilku do auta nebude kompatibilní s ráfkem s otvorem ventilku Presta. Vyplatí se také změřit jeho výšku, zvláště u vysokých ráfků, aby vámi vybraná duše měla ventilek správné délky. Při zvažování možné změny typu, který máte, nezapomeňte, že jiný průměr ventilu vyžaduje jiný průměr hlavy čerpadla.

Kromě typu ventilku je důležitou vlastností cyklistické duše její velikost přizpůsobená kolu. Pokud neznáte průměr kol na svém kole, můžete si jej snadno ověřit vyhledáním označení na plášti nebo samotném ráfku nebo jej v krajním případě změřit. Průměr bude udán v palcích nebo milimetrech. Vyplatí se také zvolit šířku duše vhodnou k pneumatikám, které používáte, což zajistí jejich nejlepší spolupráci.

Zobrazit všechny duše na kolo -->

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.