Na krátké cyklistické výlety je dobré si zabalit také dodatečné cyklistické příslušenství a samozřejmě i jídlo. Pro jejich převoz se skvěle hodí batohy na kolo a brašny na kolo. Před nákupem je vhodné se chvilku zamyslet nad výhodami a nevýhodami dostupných modelů, nad tím, který z nich bude představovat nejlepší volbu na krátkou projížďku. Seznamte se s naší analýzou.

Na co si dát pozor při výběru batohu nebo brašny na kolo?


Především by měl vybraný model plně vyhovovat Vašim individuálním potřebám. Malý batoh využijeme během krátké projížďky na kole a větší zase ve chvíli, kdy se vydáme několikahodinový výlet nebo do práce a musíme si i vzít nezbytnou elektroniku nebo třeba jídlo. V souvislosti s tím můžeme kapacitu batohu nebo brašny na kolo označit za jedno ze základních kritérií výběru.

Jaká kapacita je optimální?

Na krátké výlety si vystačíte s malými batohy nebo brašnami s kapacitou do 10 litrů. Takový model bez problémů pojme malou sadu nářadí pro opravu kola, lahev s vodou a ovoce nebo energetické tyčinky. Pokud máte podezření, že se během výletu pokazí počasí, určitě zvažte batoh s kapacitou kolem 15 - 20 litrů. Potom si budete moci přibalit i nepromokavou bundu, fotoaparát, lékárničku nebo také porci jídla navíc. Čím větší batoh je, tím více do něj schováme. Současně však roste jeho váha a zatížení našeho organizmu během jízdy. Je dobré to mít na paměti zejména pokud se chystáte na hromadný výlet na kole. Celkovou váhu zavazadel totiž můžete rozložit mezi všechny účastníky výpravy, tak aby byl výlet komfortní a především bezpečný pro každého z nich.

Větší batohy nabídnou kapacitu dokonce 30 nebo i více litrů. Jedná se modely určené na delší výlety a dovnitř se vejde opravdu spousta užitečných věcí. Skvěle se hodí mimo jiné i na několikadenní výlety na kole se stanováním. Objem vybraného modelu by však měl být přizpůsoben především vašim individuálním potřebám a cyklistickým plánům, nejoblíbenější volbou pro krátké výlety jsou batohy s objemem v rozmezí 10-20 litrů. Ve většině případů jsou naprosto dostačující.


Charakteristika dobrého batohu na kolo


Kvalitní batoh na kolo bývá vyrobený z materiálu odolného vůči atmosférickým vlivům a intenzivní zátěži při používání. Před nákupem zkontrolujte zda-li má vybraný model zesílená vlákna, která minimalizují riziko prodření batohu. Dalším důležitým kritériem výběru je váha batohu, ta totiž pro cyklistu představuje dodatečnou zátěž. Samozřejmě platí, že čím je batoh lehčí, tím lépe. Mezi další aspekty patří možnost intuitivní montáže láhve nebo zásobníku na vodu, případně držáku na přilbu. Správná regulace batohu má přímý vliv na jeho plné přizpůsobení tělu cyklisty a zároveň také na pohodlí a bezpečnost během jízdy. A nakonec je vhodné zvážit také nákup obalu, který batoh ochrání před deštěm a sněhem a také estetickou stránku vybraného modelu. Každý z nás chce přeci vypadat dobře, a to i během jízdy na kole.

Batoh na kolo ERGON s kapacitou 15 litrů + 2 litrový zásobník na vodu

Nevýhody používání batohu na kolo

Samozřejmě, i batohy na kolo mají své vady. Patří k nim především dodatečná zátěž cyklisty během jízdy, což může mít vliv na celkovou výdrž a rychlejší únavu. Čím více je organizmus unavený, tím jednodušeji nastupuje nepozornost a případná nehoda. Únava má negativní vliv na bezpečnost jízdy. Kromě toho batoh představuje dodatečný prvek na zádech cyklisty, který se během jízdy může zaháknout o větev nebo jiné překážky, proto je nutné zachovat opatrnost. Výběr nekvalitního batohu může mít za následek promočení výbavy nebo bolestivé odřeniny na těle cyklisty, proto je před nákupem nezbytná dobrá analýza. Kvalitní batoh bude dobrou volbou i pro krátké cyklistické výlety.


Brašny na kolo - alternativa batohu


Populární alternativou batohů na kolo jsou brašny na kolo. Jedná se o tašky, které se montují přímo na zadní nosič, pod sedlem, na rámu nebo na přední vidlici. Pro jejich montáž je nutné využití předního nosiče na kolo a ten může pro kupujícího představovat dodatečný výdaj. Na krátké projížďky na kole můžete sáhnout po samostatných brašnách s kapacitou od 5 do 10 litrů. Na trhu však bez problémů najdete i modely nabízející objem do 30 litrů / kus. Poslední zmíněné jsou skvělé pokud se chystáte na delší výpravu.

Máte větší zavazadlo? Na pomoc přichází polská značka EXTRAWHEEL, která kromě brašen na nosič vyrábí také speciální přívěsy na brašny/tašky na kolo

Vlastnosti dobré brašny na kolo

Vysoce kvalitní brašny na kolo mohou mít spoustu vlastností. V první řadě nezatěžují organizmus cyklisty přímo, protože jsou montovány na kole a není je nutné nosit na zádech. Díky tomu je pohyb za jízdy snazší a pohodlnější, což se může projevit také na bezpečnosti. Nastavení objemu brašny nebo brašen (lze je používat v páru nebo jednotlivě) podle potřeb uživatele usnadní uložení všeho, co budete během výletu na kole potřebovat. Na krátkých trasách není zapotřebí velké množství věcí, a tak si bez problémů vystačíte s jednou menší brašnou na kolo.

Sada vysoce kvalitních brašen EXTRAWHEEL od polského výrobce, vyrobených v Polsku. Celkový objem brašen je 50 litrů.

Nevýhody používání brašen na kolo

Podobně jako batohy nejsou brašny na kolo úplně bez vad. Pro jejich montáž může být zapotřebí dodatečný nosič, a ten představuje dodatečný výdaj. V některých situacích nebude možné takovou brašnu vůbec namontovat. Navíc může při nesprávném naložení dojít nerovnoměrnému rozložení váhy a unášení cyklisty na jednu (těžší) stranu. V souvislosti s tím je velmi důležité správně rozložit váhu vybavení na dvě komory, pokud tedy využíváte dvě brašny. Menší problém bude s jednou brašnou umístěnou pod sedlem nebo v blízkosti rámu kola. Brašny mají také bezprostřední vliv na váhu kola, rozhodně nejsou vhodné pokud chcete plánujete udržet hmotnost kola na co nejnižší hodnotě. V jiných situacích jsou skvělou volbou na krátké výlety po městě nebo okolí.

Brašny na kolo i batohy na kolo mají své příznivce i odpůrce. Výběr necháme na Vás, ale pamatujte, že by měl odpovídat Vašim potřebám a osobním preferencím. Myslete na svou bezpečnost a pohodlí za každých okolností.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.