Každý cyklistický nadšenec ví, že výběr správných pneumatik má velký význam pro jízdní komfort a bezpečnost. Velké množství produktů a řešení dostupných na trhu však někdy vede k tomu, že nevíme, jaké pláště pro jízdní kola si vybrat. Proto jsme připravili krátkého průvodce, který vám pomůže vybrat ty správné pneumatiky.

Druhy pneumatik pro jízdní kola

V současné době je na trhu mnoho různých plášťů na kola, které jsou určeny pro rychlou jízdu na asfaltu, ve městě, v terénu i v horách. Můžeme je proto rozdělit na více typů podle tloušťky pláště, šířky pláště na jízdní kolo nebo konstrukce (tzv. falcované a drátěné pláště bez tuhé konstrukce. Nejčastěji se však pláště na jízdní kola dělí na více typy kvůli jejich běhounu. Jsou to:

  • hladké pneumatiky (slick) - kladou malý odpor, což vám umožňuje dosáhnout vysoké rychlosti, ale vyznačují se nízkou přilnavostí,

WTB Plášť na kolo THICKSLICK 29x2.1 . Slick typ, velikost 29 palců

  • terénní pneumatiky - mají velmi výrazné bloky běhounu, jsou perfektní do těžkého terénu. Při jízdě po asfaltu však kladou velký odpor a jsou hlasité.

Plášť WTB na skládací kolo NANO 700x40c se středně agresivním dezénem, ​​určený pro jízdní kola GRAVEL

  • semi-slick pneumatiky - jejich běhoun není tak výrazný, neumožňují dosáhnout příliš vysokých rychlostí jízdy, ale fungují dobře jak na asfaltu, tak na štěrkových cestách.

WTB Plášť na kolo 650x47c BYWAY TCS LFS 120TPI SG2 skládací

Na co si dát pozor při výběru pneumatik na kolo?

Při výběru plášťů pro vaše kolo se vyplatí věnovat pozornost řadě parametrů a faktorů, které rozhodují o tom, zda daná pneumatika bude v našem případě fungovat. Mezi mimořádně důležité vlastnosti cyklistické pneumatiky je třeba zmínit následující:

  • šířka pneumatiky; pamatujte, že by neměla být širší nebo užší o více než 30 % ve srovnání s továrními pneumatikami, navíc vůle mezi pneumatikou a vidlicí jízdního kola nesmí být menší než 4 mm.
  • rozměr pneumatiky; by měl odpovídat obvodu vašich kol.
  • šlapat; Pneumatiky pro jízdní kola s čistým, vysokým běhounem poskytují lepší přilnavost, nízké bloky běhounu se promítají do vyšší rychlosti jízdy.

Pamatujte také na to, že při výběru plášťů na kolo byste měli jejich typ přizpůsobit modelu vašeho kola, způsobu jízdy a oblasti, na které se nejčastěji pohybujete.

Příkladná informace o rozměru na bočnici pneumatiky. Máme pneumatiku, která pasuje na kola o velikosti 700 a šířce 40 C - zde je hodnota vyjádřena v mm, tedy máme 40 mm

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.