Výměna cyklistické duše je nevyhnutelnou výzvou pro každého cyklistu. Nebojte se – nemusí to být těžké! V našem praktickém návodu vám krok za krokem ukážeme, jak snadno a efektivně vyměnit duši na kole. Díky tomuto návodu budete mít jistotu, že si poradíte s jakýmkoliv problémem souvisejícím s duší a vaše jízdy budou vždy bezpečné a příjemné. Čtěte dál a objevte tajemství výměny duše!

Výměna duše na kolo – jak vyměnit duši na kolo?

Výměna cyklistické duše může být jedním z nejnepříjemnějších úkolů, se kterými se cyklisté setkávají. Jsou však chvíle, kdy není jiná možnost a potřebujeme rychle vyměnit duši, abychom mohli pokračovat v jízdě. V tomto článku vám krok za krokem ukážeme, jak vyměnit duši na vašem kole.

K výměně cyklistické duše potřebujete několik nástrojů a příslušenství. Zde je to, co budete potřebovat:

  1. Sada záplat a lepidla - užitečné, když je duše proražená a nemusíte ji vyměňovat za novou.
  2. Možná nové cyklistická trubka - pokud je současná duše na kolo poškozená a nelze ji opravit, musíte mít novou duši, která bude pasovat na vaše kolo.
  3. Pumpa na kolo je nutné nafouknout novou duši.
  4. Páčky na pneumatiky jízdních kol - budou užitečné, když budete chtít vyndat starou duši.
  5. Klíč na vyšroubování šroubů náboje v jízdním kole - potřeba, když chcete sundat kolo z rámu kola a kolo není rychlozamykač.
  6. Nebo pneumatika na kolo pokud je poškozen / rozříznut a není vhodný pro další jízdu. Při výměně duše kola se vyplatí zkontrolovat, zda plášť není prasklý stářím, protože to může být příčinou defektu.

Než začnete s výměnou duše, ujistěte se, že máte všechny potřebné nástroje a příslušenství. Ušetříte tak čas a vyhnete se zbytečným problémům při výměně.

Krok 1: Odepněte kolo

Prvním krokem je odepnutí kola z rámu kola. U většiny kol stačí odšroubovat 2 šrouby (obvykle velikost 15, a pokud má vaše kolo rychloupínací kolo, můžete kolo sundat bez použití klíče.

Krok 2: Sundejte pneumatiku z ráfku

Mají speciální páky na pneumatiky, které vypáčí pneumatiku a natáhnou ji mimo ráfek, poté páčku přetáhněte kolem ráfku.

Je důležité pneumatiku z ráfku nesundávat a nekroutit ji vzhledem k ráfku, usnadní nám to lokalizaci případného prvku, který v pneumatice ještě může být.

Krok 3: Vytáhněte duši z pneumatiky.

Když je kolo rozepnuté a pláště jsou na jedné straně sejmuté z ráfku, můžete přistoupit k demontáži duše. Obvykle stačí jemně zatáhnout za konce duše, abyste ji z pneumatiky vytáhli. Nezapomeňte odšroubovat všechny prvky na ventilu ve vnitřní trubce.

Krok 4: Najděte příčinu punkce

Před opravou duše se vždy vyplatí zkontrolovat, co způsobilo propíchnutí. Může se jednat například o ostrý předmět na vozovce nebo poškození pneumatiky. Při vytahování duše si pamatujte, kterým směrem byla otočena, poté vytaženou duši nafoukněte a vyhledejte díru a označte ji křídou (je součástí záplat na kolo v krabici), bude pro vás snazší ji najít. otvor. Poté přiložte nafouknutou duši ke kolu (nezapomeňte umístit ventilek tam, kde je v ráfku otvor pro ventil), pak se podívejte, kde je poškození na duši jízdního kola, a zkontrolujte, zda plášť v tomto místě není ostrý. Pokud je pneumatika poškozená, vyplatí se ji vyměnit za novou

Krok 5: Opravte starý

Jakmile najdete příčinu propíchnutí a opravíte ji, můžete přistoupit k vložení nové trubice (přejděte na krok 6) nebo k její opravě.

Pokud opravujete vnitřní dutinku pomocí záplat, najděte stopu označenou křídou, otřete ji brusným papírem nebo struhadlem připevněným na krabici s dutinkou, poté vyberte velikost záplaty, potřete záplatu lepidlem a přitiskněte ji k dutince. Po cca 30 sekundách můžete začít s montáží cyklistické duše. Když nafouknete duši, přitlačí záplatu k samotné pneumatice.

Krok 6: Vložení vnitřní trubky

Nejprve vložte ventilek do otvoru v ráfku a poté rovnoměrně roztáhněte duši kolem kola. Poté nasaďte pneumatiku na ráfek.

Krok 7: Nafoukněte hadici

Po vložení nové duše kolo znovu nafoukněte.

U MTB kol je doporučený tlak 2-3 bary, u trekových to budou 3-4 bary, u silničních dokonce 9 barů. Doporučený minimální a maximální tlak v pneumatikách je vytištěn na plášti jízdního kola.

Kolo před nazouváním vždy nafoukejte, protože pokud je například plášť na ráfku nakřivo, můžete jej rychle vyfouknout a opravit, aniž byste museli kolo odšroubovávat, je to jednoduše jednodušší.

Krok 8: Vložte kolo zpět do rámu

Nasaďte kolo zpět na rám kola. Ujistěte se, že je kolo správně usazeno a šrouby jsou dotaženy nebo je dostatečně dotažen rychloupínák.

Souhrn

Výměna duše jízdního kola se může zdát jako skličující úkol, ale s praxí je to jednodušší. Je důležité mít správné nástroje a příslušenství a postupovat podle kroků uvedených v článku. Pamatujte, že před výměnou trubice se vždy vyplatí zkontrolovat, co bylo příčinou propíchnutí a odstranit ji, abyste předešli dalším problémům. Nyní, když víte, jak vyměnit duši svého kola, nic vám nebrání v tom, abyste si užili bezpečnou a pohodlnou jízdu!

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.