Nevíte, jak chránit kolena / nohy v chladnějších dnech? Přečtěte si našeho krátkého průvodce, co byste měli mít s sebou v chladnějších dnech, abyste svým kolenům zajistili tepelný komfort.

Jak během jízdy na kole chránit kolena před chladem?

Nejčastějšími příčinami bolestí kolen u cyklistů jsou nesprávná práce nohou během jízdy, nedostatečný rozvoj jedné svalové skupiny ve srovnání s antagonistickou skupinou, nesprávná poloha sedla nebo zarážek u pedálů.

Málokdo si uvědomuje, že za bolestí kolen může být i chlad a prochladnutí. Když teplota klesne pod +10 stupňů Celsia, je třeba věnovat zvláštní pozornost nejen rukám nebo nohám (které zřejmě chladnou nejrychleji), ale zejména kolenům.

Zjistěte, jak chránit kolena před chladem.

Jak během jízdy na kole chránit kolena před prochladnutím?

Svaly na nohách se při jízdě na kole zahřívají. Díky tomu často cyklista necítí chlad. Kolena jsou vystavena nepříznivým povětrnostním podmínkám. Tato část těla není pokryta tukem a svaly, takže je náchylnější k podchlazení.

Na podzim a v zimě obvykle nosíme dlouhé kalhoty a termoaktivní prádlo, které chrání nohy před chladem. V chladnějších dnech se však vyplatí používat navíc návleky na kolena. Kolenní chrániče lze také kombinovat s krátkými šortkami a 3/4 kalhotami. Záleží na individuálních preferencích a odolnosti cyklisty vůči chladu.

Chrániče kolen nebo nohou pro jízdní kola

Chrániče kolenpro cyklistiku jsou řešením, které se používá v kombinaci s jiným oblečením. Kolenní návleky mají podobu látkových trubek, které při nošení obvykle sahají od poloviny stehen a končí několik centimetrů pod kolenem. Jejich úkolem je chránit před chladem a větrem.

Uvnitř jsou potaženy materiálem určeným k zajištění tepla (např. fleecem). Vnější (vrchní) vrstva je zpravidla elastická a zajišťuje dobré přilnutí k tělu.

Při výběru chráničů kolen je třeba v první řadě zvážit jejich velikost. Pokud jsou příliš těsné, mohou být nepohodlné a vyvíjet zbytečný tlak stehna - zejména při delších túrách. Příliš volné chrániče by mohli samovolně sklouznout, což může být také nepříjemné.

Některé modely jsou navíc vybaveny reflexními prvky, které zvyšují viditelnost cyklisty - zejména po setmění. Zajímavým prvkem je také všitý silikonový pásek. Zabraňuje sklouznutí látky ze stehen.

Účelem chráničů kolen je ochrana kloubů před chladem a větrem. Jsou vhodné zejména pro lidi, kteří po dlouhé jízdě na kole v chladnějších dnech stěžují na bolesti kolen.

Alternativou chráničů kolen jsou cyklistické nohavice. Je to vlastně prodloužená verze kolenních chráničů. Mají stejné výhody jako chrániče kolen a navíc chrání nejen kolena, ale i celé lýtko.

Výhodou chráničů kolen nebo nohou je, že je můžete mít vždy po ruce, ne nutně na kolenou. Můžete si je přibalit do batohu a nasadit je až během přestávky v jízdě, jakmile pocítíte akutní chlad. V létě navíc nabídnou také ochranné funkce - ochrání vás před slunečními paprsky (nezateplená verze, vyrobená ze stejného materiálu jako letní cyklistické šortky).

3/4 kalhoty na kolo

Dostatečnou ochranu kolen v chladnějších letních dnech a během teplejšího podzimu zajistí kalhoty s 3/4 nohavicemi. Ochrání vás před větrem a jsou ideální pro středně nízké teploty.

Kalhoty s 3/4 nohavicemi jsou přechodným řešením mezi krátkými šortkami a dlouhými kalhotami. Chrání stehna, kolena a část lýtka před nepříznivými vlivy. Někteří cyklisté je používají v kombinaci s delšími ponožkami nebo chrániči lýtek.

Stejně jako kolenní chrániče, i kalhoty bývají vyrobeny z elastickéhé materiálu, který se přizpůsobí tvaru těla. Mohou být obohaceny o reflexní prvky, které zvyšují viditelnost cyklisty po setmění.

Dlouhé kalhoty na kolo

Koncem podzimu a v zimě je obzvláště důležité dbát na to, abyste byli při jízdě na kole dostatečně chráněni před chladem. Nepostradatelnou součástí výbavy každého cyklisty by v tomto období měli být dlouhé kalhoty.

Dlouhé kalhoty na kolo mohou být vyrobeny z pružného, tenčího materiálu. Existují také typicky zimní zateplené modely, které jsou ideální do nižších teplot.

Dlouhé kalhoty na kolo mohou být kromě reflexních prvků vybaveny také zipy ve spodní části. Usnadňují oblékání a svlékání oděvu a dokonale se přizpůsobí lýtku a kotníku.

Tento oděv lze bez problémů kombinovat s chrániči kolen. Konstrukce chráničů kolen umožňuje jejich nasazení přímo na kalhoty, což poskytuje dodatečnou ochranu těchto klíčových částí těla.

Ochrana kolen před chladem a dalšími povětrnostními vlivy je velmi důležitá. Mnoho lidí mylně přisuzuje bolest kolen nadměrnému cvičení. Na podzim a v zimě však není obtížné tuto část těla prochladit, což je jeden z hlavních důvodů bolesti po jízdě na kole.

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.