V současné době nemají lyžařské a snowboardové helmy velké rozdíly. Samozřejmě se zde nebavíme o helmách pro závodníky, ale o srovnání lyžařské helmy vs helmy na snowboard pro běžné uživatele, kteří se těmto disciplínám nevěnují profesionálně.

Lyžařská helma se stala podobnou té snowboardové, její tvar i konstrukce jsou totožné, takže těžko říct, zda je daný model lyžařský nebo snowboardový. Ano, kdysi měla lyžařská helma „tvrdé uši“, a tzv. „soft ears“ byly zpočátku dostupné pouze na snowboardových helmách. V současné době má většina modelů lyžařských přileb měkké uši, díky čemuž je taková přilba při každodenním používání pohodlnější než celoskořepinová, aktuálně dostupná u lyžařských přileb pro profesionály/závodníky.

Je také mnohem jednodušší nasadit si helmu s neúplnou skořepinou. Na takovou lyžařskou nebo snowboardovou helmu můžete namontovat bluetooth sluchátka a připojit je k telefonu, takže můžeme poslouchat hudbu za jízdy a telefonovat, dokud máme ještě externí mikrofon. Jízdní komfort s takovými doplňky se výrazně zvyšuje.

Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi helmou pro amatéra a helmou pro závodníka, spěcháme s odpovědí?

Lyžařské helmy pro závodníky, od těch pro amatéry se kromě konstrukce liší použitými materiály, nejvyšší modely jsou lehké díky použití uhlíkových vláken, mají tzv. trvale namontovaná nebo odnímatelná čelist/ochrana. Garda nám ochrání čelist před případným kontaktem s tyčí, která nás může při průjezdu zasáhnout.

Stručně řečeno, lyžařská helma a helma na snowboard pro amatéry v současné době nemají žádné rozdíly, které by ji jednoznačně kvalifikovaly pro lyžování nebo snowboarding.

Bezpečnost nade vše. Proč používat lyžařské nebo snowboardové přilby?

Odpověď je velmi jednoduchá! Helma poskytuje bezpečnost tím, že chrání naši hlavu před zraněním, ke kterému může dojít při pádu nebo srážce s jiným lyžařem nebo snowboardistou.

V současné době styl jízdy výrazně zvýšil dosahovanou rychlost při sjíždění sjezdovky, také množství lidí na oblíbených místech činí jízdu na svahu bez helmy stále riskantnější. I když se pohybujeme dost pomalu a na „rovném“ svahu a nespadneme, počítejme s tím, že nás třeba jiný lyžař nebo snowboardista může srazit a způsobit si četná zranění, a pokud má navíc lyžařskou helmu a my ne, pak může být škoda ještě větší!

S lyžařskou helmou je naše hlava chráněna před zraněním způsobeným nárazem do tvrdých prvků, jako je led, kámen, strom nebo jiný lyžař či snowboardista.

Opravdu se vyplatí riskovat jízdu bez lyžařské nebo snowboardové helmy?

Máme jistotu, že se nám v případě nehody nic nestane? V současné době nejsou ceny přileb nijak přemrštěné, utratit pár stovek zlotých za ochranu našeho zdraví není velká částka a je to malý výdaj ze všech nákladů, které nám během snowboardového nebo lyžařského výletu vzniknou.

Kdy je povinná lyžařská nebo snowboardová helma?

Současné předpisyv Polsku uložit rodičům povinnost zajistit, aby všechny osoby mladší 16 let měly při jízdě lyžařskou nebo snowboardovou přilbu. Za nepoužití přilby hrozí pokuta až 5 000 PLN

V Rakousku Povinnost nosit na sjezdovkách přilbu platí pro všechny děti do 15 let, ne však v celém Rakousku, ale ve všech spolkových zemích (Länder) kromě Tyrolska a Vorarlberska. Chybějící helma nehrozí žádné finanční postihy, ale musíte počítat s tím, že nás na vlek nemusí pustit.

V Itálii lyžařské helmy, snowboardové helmy na sjezdovkách od 1. ledna 2022 musí nosit každý do 18 let, nařízení se vztahuje i na osoby pohybující se na saních! . Za nepoužití helmy hrozí pokuta až 200 eur.

Jak vybrat lyžařskou nebo snowboardovou helmu?

Všimněte si, že kromě velikosti přilby, která je dána rozsahem obvodu hlavy, na který sedí, vyrábí každý výrobce přilby pro různé tvary hlavy (hlava může být oválná (ve tvaru vajíčka) nebo kulatá. Bohužel většina modelů ano nemají informaci o tvaru hlavy, na který se hodí, proto se vyplatí vyzkoušet více různých značek přileb, pokud nám přilba nesedí od jedné vybrané značky.Obvod hlavy změříme jednoduchým způsobem - vezmeme krejčovský metr, nejlépe krejčovský metr nad linii obočí nad ušima, změříme Většina populace má velikost v rozmezí:

  • dámská - lyžařská nebo snowboardová helma - má většinou velikost v rozmezí 55-58 cm

  • pánská - lyžařská nebo snowboardová helma je nejčastěji ve velikosti 57-60 cm, i když existují i ​​větší, dokonce odpovídající obvodu hlavy 64 cm.

  • děti - dle věku do 3-4 let je to do 48 cm, dále 4-5 let 48-52 cm, starší děti mají obvod kolem 52-56 cm

Lyžařská helma, snowboardová helma navíc s měkkou podšívkou, má plynulé nastavení, které umožňuje přizpůsobení hlavě. Při výběru helmy stojí za zvážení také usazení brýlí

Pamatujte, že přilba nesmí nikde škrtit. Lyžařská nebo snowboardová přilba se měří přímo na hlavě, případně po nasazení kukly nebo čepice pod přilbu, i když vzhledem k současné technologii jsou lyžařské přilby a přilby na snowboard vybaveny měkkou výstelkou pro zajištění pohodlí.

Nejlevnější lyžařské nebo snowboardové helmy

Základní ochranu naší hlavy poskytnou i ty nejlevnější lyžařské a snowboardové helmy. Ujistěte se, že uvidíte ty nejlepší vybrané modely!

Naše nabídka lyžařských přileb zahrnuje:

  • Helmy na snowboard, dámské lyžařské helmy

  • Lyžařské a snowboardové helmy nabízíme modely se systémem MIPS zajišťujícím nejvyšší bezpečnost (více o technologii MIPS ->)

  • Lyžařské a snowboardové helmy se zabudovanými štíty

  • Nabízíme také dětské lyžařské helmy

--> Prohlédněte si všechny helmy <--

Většina modelů přileb je typicky Unisex, vybrané modely jsou dostupné v dámských barvách nebo v dětských velikostech

Lyžařské brýle, snowboardové brýle

Pamatujte, že při provozování sportu, jako je snowboard nebo lyžování, budete potřebovat také brýle, které zlepší kontrast vidění, když jdete na svah, ochrání vaše oči před sluncem, sněhem nebo větrem.

--> Prohlédněte si všechny modely brýlí <--

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.