Cyklistika by mělo být potěšením bez ohledu na převládající povětrnostní podmínky. Není důvod se na podzim vzdávat fyzické aktivity na čerstvém vzduchu. Do boje s nepřízní počasí přichází vhodně zvolené cyklistické oblečení.

odziez rowerowa jesien zima jak sie ubrac i co wybrac

Jaké cyklistické oblečení vybrat na podzim? Špatné počasí není omluvou, proč nevyrazit na kolo

Cyklistika by mělo být potěšením bez ohledu na převládající povětrnostní podmínky. Není důvod se na podzim vzdávat fyzické aktivity na čerstvém vzduchu. Do boje s nepřízní počasí přichází vhodně zvolené cyklistické oblečení.

Základní pravidla podzimního cyklistického oblečení

Při výběru podzimní cyklistiky byste měli pamatovat na několik základních pravidel oblečení. Oto jedna:

  1. Oblečte se pro cibule, aby bylo možné v případě potřeby sundat vrstvu oblečení.

  2. Licítíte chlad, když opouštíte dům, To je dobré. Po několika až několika minutách jízdy se jistě zahřejete.

  3. Vyhýbat se bavlněné oblečení, zejména ten, který přilne přímo k tělu. Absorbuje pot a pod vlivem větru ochlazuje tělo.

  4. Je dobré vzít si věci s sebou pro změnu zejména na delších cestách.

  5. Rukavice a ponožky lze nosit před jízdou na kole dát na radiátor. Pak budou první minuty po venčení příjemnější.

  6. Vždy předpokládejte bříza bez ohledu na povětrnostní podmínky.

    cieple czapki rowerowe rekawiczki jesienne na rower


Co nosit na podzim na ruce, nohy a hlavu?

Při podzimních vyjížďkách na kole je velmi důležité ochrana rukou před chladem. V závislosti na teplotě byste se měli vybavit odpovídajícími rukavice – tenčí nebo tlustší. Záleží také na individuálních preferencích – někomu mrznou ruce rychleji než jinému.

Podzimní rukavice by měly být z izolačního materiálu a navíc mohou být větruodolné a voděodolné. Zároveň by neměly omezovat pohyby prstů při ovládání řazení a klik dveří. Důležitý je také výběr správnou velikost. Nesmějí být příliš těsné, aby neomezovaly správný krevní oběh.

V případě nohou se vybavte ponožky které také nemohou být příliš těsné. Lyžařské ponožky dobře fungují na kole. Je důležité, aby byly delší a chránily lýtka a holenní kosti. Jsou zajímavým řešením voděodolné ponožky které zabraňují navlhnutí nohou a zároveň odvádějí pot.

Cyklisté většinou volí speciální návleky na boty (SPD) které jsou nastaveny na standard cyklistické boty. Výrobci nabízejí i teplejší boty na období podzim-zima.

Jsou další volbou cyklistické boty volal platformami a trekové boty. Poté se doporučuje použít impregnační sprej.

Samotná přilba většinou na ochranu hlavy před chladem nestačí. Proto v závislosti na vašich preferencích a počasí byste si měli vybrat čepice a čelenka. Chrání krk dorazil a kukla. Za přítomnosti mrazivých větrů se doporučuje použít cyklistické brýle a ochranné brýle který ochrání oči a zabrání slzení.

bluzy i kurtki rowerowe jesienna odziez rowerowa


Co nosit na podzim na tělo?

V závislosti na povětrnostních podmínkách si můžete vybrat různé kusy oblečení na vrchol. Zde je pár kousků oblečení, kterými byste se měli na podzim vybavit:

  • Termoaktivní tričko (tvoří tzv. základní vrstvu) - měla by mít dlouhý rukáv a těsně přiléhat k tělu. Na podzim je povinný protože je zodpovědný nejen za udržování tělesné teploty, ale také za suchost pokožky (odvádí pot). Košile by měla být zastrčená do kalhot a nevyklouznout z nich.

  • Cyklistický dres s dlouhým rukávem - je dokonalou vnější vrstvou pro méně chladné počasí.

  • Vesta – doporučují se modely softshell nebo windstopper. Dobře chrání před větrem, zároveň zajišťuje správné odvětrávání a neomezuje v pohybu.

  • Halenka - může to být typické Teplá polyesterová mikina nebo tenké cyklistická bunda (nebo běh). Přednostně by měla být vybavena zipem po celé délce.

  • Tenká větrovková bunda - chrání před větrem, srážkami a blátem. Je lehký a ve složeném stavu zabírá málo místa. Nejčastěji není vodotěsný díky tomu však poskytuje dobrou prodyšnost.

  • Silnější bunda s membránou – poslouží, když podzim překvapí nižšími teplotami, ale doporučuje se zejména pro zimní období.

cieple spodnie rowerowe ochraniacze na buty rowerowe


Co nosit na podzim na nohy?

Stejně jako v případě trupu, i cyklistické oblečení na nohy by mělo být vybíráno s ohledem na aktuální povětrnostní podmínky. Cyklistické nezbytnosti na podzim jsou:

  • Dlouhé cyklistické kalhoty – zajišťují jízdní komfort bez ohledu na povětrnostní podmínky, bývají zateplené, některé modely mají v přední části větruodolné panely.

  • Termoaktivní spodní prádlo – stejně jako tričko by i termoaktivní kalhoty měly těsně přiléhat k tělu.

  • Dlouhé nepromokavé cyklistické kalhoty – vyrobeno z větruodolného a navíc voděodolného materiálu. Takový model kalhot je tak volný, že se dá běžně nosit přes jakékoli jiné kraťasy nebo cyklistické kalhoty.

  • Chrániče kolen – jsou nezbytné při jízdách, které mohou skončit pádem (např. v terénu nebo na zledovatělém povrchu). Doporučeno zejména pro all-mountain nebo enduro ježdění

  • Cyklistické chrániče kolen - ideální pro chladnější dny, kdy ještě nejsou potřeba dlouhé kalhoty. Mohou být ze zatepleného materiálu, jako typické podzimně-zimní kalhoty, nebo z letního materiálu, jako jsou letní cyklistické šortky.
  • Někteří cyklisté dál Dlouhé kalhoty které nemají cyklistickou vložku, tu navíc nosí krátké letní šortky s vložkou na kolo.

Výbava cyklisty by měla být přizpůsobena především aktuálním povětrnostním podmínkám a individuálním preferencím. Každý má jinou odolnost vůči chladu.

 

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.